Plní v organismu tři základní funkce, kterými jsou zásoba energie, obalování vnitřních orgánů a poskytování jim ochrany před mechanickým působením a konečně ochrana těla před chladem. Tuky jsou kromě toho také zdrojem vitamínů A, D, E a K.
Tuky ve stravě
Podíl tuků na energetickém příjmu představuje často i více než 50%, což není správné. Podílejí se na tom:
- viditelné tuky, jako je sádlo, máslo, oleje atd.
- neviditelné tuky obsažené v mase, mléku, sýrech, vejcích, obilninách atd.
Druhy tuků
Fosfolipidy jsou složené tuky, které si vytvářejí všechny buňky v našem organismu, i když většina z nich se tvoří v játrech. Jsou důležitou sloučeninou podílející se na srážení krve a obalování nervových vláken.
Glukolipidy jsou další součástí buněk a důležitou složkou vazivových pojiv.
Lipoproteiny se podílejí na transportu tuků krví. Podle specifické hmotnosti se dělí na 3 skupiny:
- HDL – mají vysokou hustotu
- LDL – mají nízkou hustotu
- VLDL – mají velmi nízkou hustotu
Lipoproteiny s nízkou hustotou, které obsahují 60-80% cholesterolu, se snadno váží na vnitřní stěny cév, čímž pomáhají k jejich kornatění. Naopak HDL mají určitý ochranný účinek, jelikož transportují cholesterol ze stěn cév do jater, kde se pak vyloučí prostřednictvím žluče.
Příčiny aterosklerózy
Riziko jejího rozvoje nesouvisí ani tak s absolutním množstvím cholesterolu v krvi, ale závisí spíše na podílu HDL/LDL. Čím vyšší poměr, tím nižší riziko. Tento poměr příznivě ovlivňuje tělesný pohyb.
V čem je cholesterol
Nejvíce je obsažen ve vaječném žloutku, červeném masu, v játrech, ale i v mléčných produktech, jako je smetana, máslo, plnotučné mléko, zmrzlina. Malé množství pak obsahují moučné výrobky, obohacené tukem či máslem, nebo máslem namazaným na chleba. Naopak vůbec se nevyskytuje v rostlinné stravě.
K tomu je třeba dodat, že přibližně jednu třetinu cholesterolu přijímáme potravou. To lze ovlivnit složením stravy, omezením potravin bohatých na cholesterol, tělesnou aktivitou a také vhodnou anticholesterovou dietou, která se doporučuje také při redukci hmotnosti.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.