Jaro je konečně tady a spolu s ním začíná kaskáda jarních superfood. Podívejte se na některé z nich a na přínosy, které mají pro naše zdraví.

Artyčoky

Obsahují velké množství vlákniny, vitamínu C, minerálních látek a draslíku, který je důležitý pro zdraví srdce a svalů. Najdeme v něm i velké množství antioxidantů, které bojují proti volným radikálům zapříčiňujícím rychlejší procesy stárnutí buněk. Také obsahuje látku známou jako cynarin, která pomáhá zvýšit tvorbu žluči, která může být užitečná při snižování cholesterolu a srdečních chorob.

Chřest

Je vynikajícím zdrojem živin mezi něž patří vitamín K, který je nezbytný pro zdraví kostí, folátu (vysoký obsah je vhodný pro těhotné ženy), vitamínů (C, A, B1, B2, niacin, B), minerálů (mangan, draslík, hořčík a selen). Vedle cibule je chřest velkým zdrojem rostlinné látky známé jako kvercetin – silná látka, která je přínosná pro alergii, astma, bronchitidu, rakovinu nebo plicní stavy.

Chřest je také bohatý na asparanin-A , který je protizánětlivou látkou , jež pomáhá zlepšit zdraví imunitní systém. Obsahuje několik dalších protizánětlivých sloučenin, které vám pomohou zvýšit vaše celkové zdraví.

Pažitka

Pomáhá zvýšit hladinu glutathionu v těle. Glutathion je silná detoxikační a protirakovinová sloučenina. Za protinádorové účinky je zodpovědný obsah síry. Pažitka má silné antibakteriální vlastnosti, které účinkují proti celé řadě bakterií. Patří mezi ně například i

Staphylococcus, Listeria, Salmonella, Campylobacter  a E. Coli.

Rebarbora

Obsahuje velké množství vlákniny, vitamín C a K, vápník, draslík, hořčík a mangan. Používá se především stonek, ale většin lidí neví, jak jej využívat. Je ideální pro výrobu domácího džemu, můžete jej použít do koláčů nebo chutney.

Špenát

Má vysoký obsah železa, vápníku, beta karotenu a vitamínu K. Chlorofyl pomáhá čistit krev

Vysoký obsah neoxanthinu napomáhá zdraví prostaty. Také v něm nalezneme fytonutrienty lutein a zeaxantin, které posilují oči a pomáhají předcházet makulární degeneraci a kataraktu. Špenát je také jedním z nejlepších zdrojů folátu.

Řeřicha

Její pravidelná konzumace zvyšuje schopnost buněk odolávat radikálnímu poškození DNA, což snižuje riziko buněčných změn spojených s rakovinou. Řeřicha obsahuje velké množství beta karotenu, vitamínů typu B, vitamín E nebo izothiokyanáty, které mají protirakovinové vlastnosti.