Zahrada

Co je jakon a jak si ho můžete vypěstovat sami?

Setkali jste se již někdy s pojmem jakon? Jedná se o rostlinu pocházející z And, jejíž hlízy připomínají klasické brambory. Jak jakon pěstovat a jakým způsobem ho využít?

Základní informace

Rostlina jakon se řadí do čeledi hvězdnicovitých, což z ní činí příbuznou s topinamburem. Pochází z oblasti And, kde se pěstoval již za doby Inků, kteří mu říkali vodní kořen. Protože jeho hlízy jsou jedlé, stále se pěstuje v Bolívii, Ekvádoru, Kolumbii a Peru. Do Evropy se dostal v první polovině 19. století a až do 2. světové války se pěstoval převážně v Itálii a Německu. Až v osmdesátých letech minulého století se rozšířil také do USA, Japonska, Austrálie a na Nový Zéland. V Česku se poprvé objevil až v první polovině devadesátých let, když sem byl dovezen z Nového Zélandu.

 

Květy jakonu jsou podobné slunečnici a hlízy svým vzhledem připomínají sladké brambory. Jsou křupavé, a chuťově se jedná o kombinaci jablek, melounu a hrušky.

Jak pěstovat jakon?

Jakon se dá snadno pěstovat také v našich podmínkách. V Andách se mu daří na slunných svazích, kde má kromě slunce také dostatek vláhy. Pokud něco opravdu nesnáší, tak mráz. Aby se jakonu dařilo, vyžaduje propustnou, lehkou a na živiny bohatou půdu. Zálivku potřebuje pravidelnou, ale nesmí dojít k jeho přemokření. Nejlepší doba na jeho výsev nastává na jaře, v době, kdy již nejsou mrazy.

Kde a jak skladovat jakon

Aby vám jakon vydržel v čerstvém stavu co nejlépe, skladujte ho na chladném a suchém místě. Před uskladněním ho v žádném případě nemyjte, jinak vám zplesniví.

Proč jíst jakon?

V čem vlastně spočívají výhody jakonu a proč ho zařadit do svého jídelníčku?

Je sladký, ale nízkokalorický

Přestože se pěstuje podobně jako brambory, překvapí vás jeho sladká chuť. A dobrou zprávou je, že ho mohou bez obav konzumovat také lidé s cukrovkou. Je totiž nízkokalorický, protože obsahuje přibližně 85 % vody, a obsahuje také inulin, který se často používá jako vhodná náhražka glukózy u cukrovkářů. Díky obsahu inulinu v jakonu nedojde po jeho konzumaci k navýšení hladinu cukru v krvi. Inulin ocení také vaše střeva, neboť má probiotický účinek.

Moderní potravina s vysokým obsahem vlákniny

V poslední době se o jakonu hojně mluví právě díky jeho nízkému obsahu kalorií. Proto se mu dostává stále více pozornosti v západní stravě a jedná se o moderní surovinu. Někdy se o něm dokonce hovoří jako o superpotravině. Kromě toho, že je jakon nízkokalorický, obsahuje také množství vlákniny a probiotické i prebiotické bakterie, které podporují trávení.

Posiluje imunitu a je skvělým antioxidantem

Díky obsahu vitamínů A a C je dobré po jakonu sáhnout v případě, kdy chcete posílit svou imunitu. Jakon má také antioxidační vlastnosti a pomáhá zpomalovat stárnutí a podporuje regeneraci buněk.

Pomáhá udržet tělesnou váhu

Kromě toho, že je jakon nízkokalorický, dokáže vás také zasytit na poměrně dlouhou dobu, a tudíž je neocenitelný při hubnutí a snaze o udržení tělesné váhy. Zároveň potlačuje chuť na sladké.

Snižuje cholesterol

Další skvělou vlastností jakonu je jeho pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu. Tím pádem pomáhá předcházet také vzniku kardiovaskulárních onemocnění a díky obsahu draslíku udrží váš krevní tlak v těch správných hodnotách.

Jak si jakon připravit?

Chcete jakon ochutnat a láká vás jeho konzumace také z důvodu jeho zdravotních přínosů? Připravit si ho můžete hned několika způsoby.

Vařený jakon

Jedním z nich je vaření. Protože jakon připomíná brambory, můžete si ho přidat do polévky.

Jakon v dezertech

Díky jeho sladké chuti se ale jedná o skvělou ingredienci také do dezertů.

Netradiční brambůrky

Pokud máte chuť na netradiční brambůrky, můžete si jakon naloupat a osmažit.

Syrový jakon

Na rozdíl od brambor lze jakon konzumovat také v syrovém stavu. Nakrájejte jej na plátky a získáte lahodnou a zdravou svačinu. Když si ho nastrouháte, můžete ho přidat také do salátu coleslaw či do jakéhokoliv dalšího salátu.

Sušený jakon

Pokud si s sebou rádi nosíte neustále nějaké svačiny, přijde vám vhod sušený jakon. Má příjemnou sladkou chuť, pomůže vám zahnat chuť na sladké a můžete ho nosit po kapsách a pojídat během dne.

Jedlé listy

A za zmínku stojí i to, že jedlé jsou také jeho listy. Ty se dají konzumovat stejně jako špenát a připravit si z nich můžete i lahodný čaj. O čajích z jakonu se traduje, že pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a jsou plné antioxidantů. Čaj si můžete připravit jak z čerstvých, tak sušených listů.

Sirup

Z jakonu se vyrábí také sirup, který můžete použít místo medu nebo cukru. Protože je přirozeně sladký, není nutné do sirupu přidávat další cukry.

Na co si dát při konzumaci jakonu pozor

Aby vás při konzumaci jakonu nic nepřekvapilo, měli byste vědět ještě následující věci.

Hořká slupka a rychlé zhnědnutí

Než se do jakonu zakousnete, nezapomeňte oloupat jeho hořkou slupku. Po oloupání se musíte mít na pozoru, neboť jakon rychle hnědne. Aby si udržel svou původní barvu, pokapejte ho citronovou šťávou nebo ho rovnou namočte do vody s citronovou šťávou.

Nadýmání

Kvůli obsahu probiotik může nadměrná konzumace jakonu způsobit nadýmání a bolesti břicha.

Projímavé účinky

Dalším nepříjemným vedlejším účinkem jakonu mohou být jeho mírné projímavé účinky. Ty se ale také zpravidla objevují pouze v případě, kdy to s jeho konzumací přeženete.

Až příště narazíte na jakon, neváhejte ho vyzkoušet. Připravit si ho můžete na mnoho způsobů, tudíž je velká šance, že ho snadno zařadíte do svého jídelníčku. Dokonce si ho můžete vypěstovat na své zahradě.

Zdroj textu: www.foodprint.org, www.wikipedia.org

Zdroj foto: www.commons.wikimedia.org

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button