HubnutíJídlo a recepty

8 plodů podporujících hubnutí

Pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny můžeme podpořit snižování váhy. Tyto plodiny jsou totiž bohaté na vlákninu, minerály, vitamíny a antioxidanty. Které plodiny pomáhají hubnout nejvíce a proč?

1. Grapefruit

Toto šťavnaté ovoce může pomoci snížit naši váhu. Je bohaté na vitamín C a vlákninu. Zkusme konzumovat polovinu grapefruitu před hlavním jídlem. Grapefruit je také vhodnou volbou pro snídani.

2. Jablka

Obsahují beta-karoten, vodu, antioxidanty, vlákninu, vitamíny a minerály. Antioxidanty pomáhají snižovat oxidační poškození buněk a tím snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Jablka jsou dostupná celoročně a do jídelníčku je zařadíme velmi snadno. Mohou tvořit chutnou a zdravou svačinku, doplní ovocný salát nebo jimi můžeme dochutit snídaňové cereálie a ovesné kaše.

3. Borůvky

Kromě jiného obsahují borůvky antokyany, což je druh antioxidantů. Dodává borůvkám jejich modrofialové zbarvení. Pomáhají v boji proti obezitě, snižováním škodlivého cholesterolu a zlepšují citlivost na inzulín. Vláknina v nich obsažená může pomoci snižovat pocit hladu. Borůvky můžeme přidat do snídaňových cereálií, do ovocného salátu nebo mohou tvořit součást ranního smoothie. Vynikající koktejl získáme, pokud je přidáme do mandlového mléka.

borůvky v misce

4. Avokádo

Je bohatým zdrojem mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Jeho máslová konzistence nemá žádnou chuť, můžeme jej tedy přidat jak do salátů či smoothie ovocných, tak i zeleninových. Připravíme si z něj lahodnou pomazánku a známé jsou též různé druhy avokádových guacamole. Pravidelná konzumace avokáda zvyšuje pocit sytosti, pomáhá snižovat špatný cholesterol a podporuje zdraví srdce.

5. Granátové jablko

Krvavě rudé plody obsahují antokyany, třísloviny, polyfenoly a flavonoidy. Antioxidační potenciál šťávy připravené z granátového jablka může být větší než u zeleného čaje.

6. Acai Berry

Jedná se o bobulové plody tropické palmy sytě purpurové barvy. Obsahují velké množství antioxidantů, které mohou pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

7. Banány

Zralé banány nejen zasytí, ale také dodají potřebnou energii a kromě toho jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a draslíku. Můžeme si na nich pochutnat dopoledne, jako na zdravé svačince nebo je přidat do ovocného salátu či smoothie. Pokud chodíme pravidelně cvičit, dopřejme si misku ovesných vloček s banánem 45 minut před cvičením, dodáme tak tělu potřebnou energii.

8. Ananas

Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a fytonutrienty. Pravidelnou konzumací ananasu zlepšíme svoje trávení a podpoříme odbourávání tuků.

Které ovoce není vhodné při redukční dietě?

Některé druhy ovoce jsou vhodné, jiné naopak ne. Kterým druhům bychom se tedy měli během redukční diety vyhýbat? Jsou to hroznové víno, mango, sušené meruňky, bobule nebo fíky. Mají vyšší glykemický index.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button