Jídlo a receptyZdraví

Chutnají vám tilápie? Na uměle chované a dovážené dejte pozor!

Tilápie je ryba, která je oblíbená zejména v USA, ale stále častěji se stává vítanou změnou i na evropském jídelníčku. Je oblíbená díky své nízké ceně, ale jen velmi málo lidí si je vědomo závažností zdravotních problémů, jež může způsobovat. Ryby jíme i pro jejich olej, ale tato ryba má s užitečným olejem pramálo společného. Vzhledem k vysoké spotřebě se tilápie prodává v obrovském množství.

TilapieVšichni víme, jak je to s mnoha zvířaty na farmách. Jsou vykrmovány geneticky modifikovanou kukuřicí a sójou – výjimkou nejsou ani ryby. Tilápie nestojí farmáře skoro nic, protože jí najdou v přírodě, tam se živí prospěšnými jezerními rostlinami a řasami. Farmáři USA však tilápie dopují hormony – stávají se z nich větší a mohutnější ryby v krátkém časovém období. Probíhá u nich hormonální proměna, kdy se ze samiček stávají „samci“ pomocí 17alfa-methyltestosteronu. Tilápie mají na farmách navíc omezený prostor pro plavání.

Nezdravé tilápie

To jsou pravé důvody, proč obsahují nízkou úroveň omega-3 a 6 mastných kyselin, ale o to více nezdravého tuku. Na rozdíl od divoké tilápie je ta farmářská s podílem pouze 0,5 g omega-3 kyselin ve 100 g masa.

tilápieChované ryby mají vyšší hladinu toxických látek, než volně žijící ryby, jelikož zdroj vody je napájen systémem, který je více ohrožen nakažením. V prostředí, kde ryby uměle vyrůstají obsahuje následně i toxiny jako jsou PCB, dioxiny a další – hlavní důvod pro zvýšení rizika rakoviny. Věděli jste, že jíst farmové tilápie je ještě nebezpečnější, než konzumace volně žijících lososů?

Farmářská tilápie je mastná a vyplývá z ní řada dalších nevýhod, které se týkají špatného množství živin. Nízká úroveň bílkovin, než u volně žijících ryb naznačuje uživatelům fakt, že je pro lidské tělo těžká, v horším případě může vést i k určitým zánětům v těle nebo rakovině.

Tilápie obsahuje jedovatý a chemický dioxin, původem je to toxická látka. Tato chemikálie je velmi perzistentní a v těle zůstane klidně velmi dlouhou dobu, od 7 – 11 let.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button