Břišní, nebo také viscerální tuk, se ukládá v našem těle v okolí břicha. Potýká se s ním celá řada z nás. Kromě toho, že naši postavu dělá méně atraktivní, zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku, cukrovky nebo chorob jater.
Optimálním řešením, jak se tohoto tuku zbavit, nejsou různé diety, ale zařazení některých potravin do našeho pravidelného jídelníčku. Také pravidelná fyzická aktivita je šikovným pomocníkem.
TOP potraviny pomáhající v boji proti břišnímu tuku
Tyto potraviny jsou velmi snadno dostupné a zařadit je do jídelníčku pravidelně není nijak náročné.
1. Mandle
Obsahují velké množství zdravých tuků – poly a mononenasycené mastné kyseliny. Oba typy brání přejídání. Pravidelná konzumace mandlí může pomoci potlačit hlad a také bojuje proti onemocněním srdce. Hořčík, který také mandle obsahují, je důležitým prvkem v případě budování svalů. Ty podporují spalování většího množství břišního tuku. Mandle obsahují vlákninu. Ta dodá tělu pocit sytosti po delší dobu a nemáme tak potřebu konzumovat další jídlo. Kromě toho obsahují mandle jen velmi málo kalorií, nebudou tedy podporovat zvyšování objemu břišního tuku.
2. Zelenina
Ta dodá našemu tělu potřebné množství vitamínů a minerálů a pomáhá v boji proti břišnímu tuku.
- Celer
Obsahuje jen velmi malé množství kalorií. Naopak nabízí hodně vlákniny, vápník nebo vitamín C. To vše podporuje hubnutí. Lze jej přidat do polévek nebo salátů a může tvořit součást smoothie.
- Okurky
Je to zelenina velmi osvěžující, nízkokalorická, s velkým obsahem vody. Kromě toho nabízí našemu tělu minerály, vitamíny a vlákninu. Pravidelná konzumace okurek podpoří detoxikaci organismu a zabrání ukládání břišního tuku.
- Rajčata
Nachází se v nich sloučenina, která pomáhá snižovat obsah lipidů v krvi. Díky ní kontroluje i břišní tuk. Šikovným pomocníkem je také antioxidant lykopen. Ten pomáhá v boji proti vráskám, vysoké hladině cholesterolu a snižuje riziko výskytu rakoviny. Rajčata jsou navíc výborným zdrojem železa, draslíku nebo vitamínu A a C.
3. Ovoce
Vzhledem k obsahu cukru je vhodné ovoce zařadit do jídelníčku během dopoledne a poledne.
- Jablka
Obsahují dietní vlákninu, flavonoidy, fytosteroly nebo třeba beta-karoten. Dokonale zasytí a pomohou předcházet přejídání. Hubnutí podporuje sloučenina pektin.
- Třešně
Podporují snižování škodlivého cholesterolu a redukují množství tělesného tuku.
- Ananas
Obsahuje enzym bromelin. Ten má silné protizánětlivé vlastnosti. Toto ovoce je šikovným pomocníkem při redukční dietě.
4. Fazole
Jejich pravidelná konzumace přispívá ke snížení tělesného tuku, podporuje nárust svalové hmoty a zlepšuje trávicí procesy. Fazole umějí navodit, na delší dobu, pocit sytosti a tím brání zbytečnému přejídání. Jsou skvělým zdrojem rozpustné vlákniny. Ta brání v ukládání tělesného tuku. Bílkoviny v nich obsažené dodají tělu potřebnou energii.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.