Dnešní doba je velmi uspěchaná a my často zapomínáme tělu dodávat potřebné vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Velmi často se stravujeme v rychlých občerstveních nebo konzumujeme obědová menu. Tato strava však velmi často postrádá látky, které naše tělo opravdu potřebuje. Ty můžeme dodat ve formě ovocných a zeleninových šťáv na přírodní bázi. Odšťavňování je skvělý způsob, který tělu dodá tolik potřebné živiny. Pro výrobu zeleninových či ovocných šťáv se používá pouze čerstvé ovoce a zelenina.
Jak vybrat ten správný odšťavňovač?
Nejprve je potřeba si uvědomit, jaké druhy ovoce či zeleniny máme nejraději a tudíž je budeme používat do odšťavňovače. Mezi nejčastější model patří odšťavňovače šnekové, které jsou zároveň i nejuniverzálnějšími modely. Dají se použít pro jakýkoli druh zeleniny či ovoce. Jsou nízkootáčkové, ale mají vyšší výtěžnost kvalitnější šťávy.
Pokud přemýšlíte nad tím, který model bude pro vás ten nejlepší, cenový radar pomůže s výběrem odšťavňovače.
Nechte se inspirovat chutnými recepty
Ideální je, pokud pro přípravu přírodních šťáv používáte sezónní suroviny:
Jaro – ředkvičky, salát hlávkový nebo ledový, špenát, jahody.
Léto – mrkev, rajčata, broskve, jablka, okurky.l
Podzim – jablka, dýně, červená řepa, hrušky, hroznové víno.
Zima – kapusta růžičková, polníček.
Špenátová šťáva pro očistu těla
Suroviny pro přípravu:
- dostatečné množství čerstvých špenátových listů
- citron
- kousek zázvoru nastrouhaného na jemno
Všechny suroviny dejte do odšťavňovače. Vzniklá šťáva je nejen chutná, ale i zdravá
Šťávy z dýně
Dýně obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje správnou činnost zažívací soustavy, v níž je uložena převážná část imunity. Také je to bohatá zásobárna draslíku, selenu, sodíku, železa, zinku, fosforu, luteinu a vitamínu A.
Suroviny pro přípravu:
- dostatečné množství dýňové dužiny
- semínka
- koření – skořice, muškátový oříšek, koření do perníku
- med na doslazení
Postup přípravy:
Pomocí odšťavňovače připravíme dýňovou šťávu z dýňové dužiny. Do odšťavňovače můžeme přidat i nějaká semínka. Následně do ní přidáme koření dle chuti a můžeme dosladit medem.
Suroviny pro přípravu:
- dužina z dýně
- pomeranče dle chuti
- citron
- třtinový cukr
- lístky máty
Postup přípravy:
Dýni, pomeranče a citron odšťavníme, dochutíme třtinovým cukrem a ozdobíme lístky máty.
Petrželový fresh
Suroviny pro přípravu:
- 4 petrželové kořeny i se zelenou natí
- 3-5 cm čerstvého zázvoru, dle chuti
- 2 jablka
- koření – 1/4 lžičky kurkumy, 1/4 lžičky muškátového oříšku
Postup přípravy:
Petržel, zázvor a jablka odšťavníme a metličkou vmícháme koření.
Fresh pro čistou pleť
Suroviny pro přípravu:
- 2 šálky červeného zelí
- 1salát římský
- 2 rajčata
- 1 okurka
Fresh pro detoxikaci těla
Suroviny pro přípravu:
- 1 jablko
- 3 stvoly řapíku celeru
- 1 mrkev
- 1/2 bulvy červené řepy i s natí
- hrstka petržele
- hrstka koriandru
- kousek zázvoru dle chuti
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.