Bylinky

Vše o mátě – druhy, léčivé účinky a pěstování

Máta je známá především pro svou peprnou vůni a ostrou čistou chuť. Používá se při vaření, do nápojů, k osvěžení pokoje i v bylinných léčivech. Rod máty obsahuje asi 24 pravých druhů, ale existují také hybridní odrůdy, kterých existuje více než 2 000.

Důvodem je to, že tato rostlina je invazivní rostlina, která snadno roste a snadno se šíří napříč zahradou – přitom dokáže převzít již existující rostliny. Informace, jak mátu pěstovat a na co ji můžete použít se dočtete z našeho článku.

Historie máty peprné

Snad každá kniha o bylinkách obsahuje informace o mátě. Máta byla v devátém století společně s jinými bylinkami kolem každé klášterní zahrady. Máta peprná není zmíněna v žádné literatuře až do roku 1696, kdy ji anglický botanik John Ray poprvé popsal. Důvodem je to, že máta peprná je vlastně hybridní rostlina, která se nezačala pěstovat až do poloviny 17. století. Komerční pěstování máty peprné začalo tedy v padesátých letech tohoto století a místo, kde se poprvé pěstovala byl kraj Surrey ve Velké Británii.

Množení máty

Velké množství druhů máty rostou téměř kdekoli, kde na ně nebude svítit přímé sluneční světlo. Nejlépe se jim ale daří na světlém místě, ve středně bohaté půdě, která je vlhká. Poskytněte své mátě stín nebo částečný stín. Máta patří k nejjednodušším bylinkám na pěstování, jaké známe. V přírodě je můžeme často najít podél vodních toků.

Množení máty

Tyto bylinky jsou známé tím, že se rychle šíří podzemními odnožemi a lze ji velmi snadno šířit dělením, odkopky a pomocí odnoží. Pokud mátu pěstujeme v domácí zahradě, je potřeba ji od ostatních rostlin oddělit, protože podzemní stonky snadno napadnou okolní oblasti a přebírají vhodná stanoviště. Jedná se o invazivní povahu, kterou můžeme zkrotit jednoduše tím, že mátu budeme pěstovat v květináči.

Vůně máty

Když se řekne máta, každý si hned vybaví její typickou vůni, kterou známe ze žvýkaček nebo třeba ze zubní pasty. Ale tato rostlinka existuje také s jinými vůněmi. Dnes už není problém koupit si pomerančovou nebo jablkovou mátu – ovocných podtónu je velké množství. Nejčastěji používaným druhem máty je máta peprná a máta klasnatá. Tyto dvě jsou hojně používány po celém světě.

Foto: Máta

Foto od User:Sunnysingh22CC BY-SA 3.0, Link

Druhy máty

Máta klasnatá

Máta klasnatá je to, co známe jako „spearmint“. Původem pochází ze Středomoří, ačkoli dnes je u nás velmi hojně zastoupená. Do České republiky ji zřejmě přinesli Římané. Je to nejběžnější odrůda. Existuje velké množství druhů této máty, které se liší barvou listů a stonků. Klasifikace je obtížná, protože tento druh se snadno kříží a vytváří hybridní odrůdy. I dobře známá máta peprná je hybridní a ne odlišný druh. Aroma listu je ovlivněno půdou a klimatem, ve kterém roste.

Máta peprná

Druhá z těchto dvou nejběžnějších odrůd má ostřejší chuť; právě tato se používá do cukroví a zubní pasty. Má osvěžující chladnou sladkou chuť. Její příchuť se často označuje jak „peppermint“. Konečnou vůni a chuť taktéž ovlivňuje klima a půda.

Pěstování máty

Tuto bylinu je velmi jednoduché pěstovat. Ačkoli je považována za vytrvalou rostlinu, nesnese zimní mrazy v České republice, a proto je potřeba pěstovat ji ve skleníku nebo ji na zimu přenést dovnitř. Pro mátu zvolte bohatou a vlhkou půdu – jedině tak vám vyroste dostatečně velká rostlinka, která (v závislosti na druhu) může dosahovat od 30 do 90 cm. Rostliny preferují stín nebo částečný stín.

Přečtěte si – Roste vám na zahradě máta? Platí i na pavouky a hmyz

Sklízení

Mátu můžete sklízet dvakrát nebo třikrát ročně – vždy můžete seříznout snítku máty a nechat jen několik centimetrů stonku. Sklizené listy lze použít čerstvé nebo je můžete usušit a použít později. Rostlina je také vhodná pro zmrazení.

Použití máty v kuchyni

Mátu můžeme použít do nejrůznějších pokrmů. Můžeme ji přidat do salátů, ale také do marinád na maso a také do nejrůznějších omáček. Z máty si lze snadno připravit osvěžující nápoj – stačí, když snítky máty společně s citronem dáme do džbánu s vodou. Můžete trochu experimentovat – místo citronu můžete dát pomeranč, nebo dokonce lesní plody. Mimochodem, už jste si zkusili vyrobit domácí mátovou zmrzlinu.

Léčivé účinky máty peprné

Alergie

Máta obsahuje antioxidanty a protizánětlivé činidlo zvané kyselina rosmarinová. Dokáže zmírnit sezónní alergické symptomy.

Kojení

Kojení nabízí významné výhody jak pro kojence, tak pro rodiče, ale může způsobit bolest a poškození bradavek. Voda namočená v mátě peprné může pomoci zabránit prasklinám bradavek a bolesti bradavek u kojících matek.

Běžné nachlazení

Máta obsahuje menthol, přírodní aromatický dekongestant, který pomáhá rozpouštět hlen, což usnadňuje jeho vykašlání.

Trávení a plynatost

Máta je uklidňující bylina, která se již tisíce let používá na pomoc při rozrušení žaludku nebo trávení. Má se za to, že máta zvyšuje sekreci žluči a podporuje tok žluči, což pomáhá urychlit a usnadnit trávení (a také může podpořit zdravou hladinu cholesterolu). Mátový čaj je spolehlivý domácí lék na nadýmání.

Pokožka – použití máty v oleji, masti nebo krému

Při lokální aplikaci v oleji, masti nebo krému má vliv na zklidnění a ochlazení pokožky postižené kousnutím hmyzem, vyrážkou nebo jinými reakcemi.

Zdraví v ústech

Máta je přírodní antimikrobiální činidlo a osvěžovač dechu.

Závěr

Máta je populární bylina, která je používána nejen v domácnostech, ale také v potravinářském průmyslu i v kosmetice. Máta patří k potravinám, které mají nejvyšší množství antioxidačních schopností. Tím, že se naučíte používat čerstvé bylinky, můžete svému vaření dodat šmrnc a navíc vám může pomoci snížit množství sodíku a dosáhnout výše uvedených zdravotních přínosů. Její pěstování navíc není vůbec složité, takže – jdete do toho?

Zdroje

Máta – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ta

Máta peprná – pomůže na žaludek, nachlazení i kožní problémy. Mojemedicina.cz [online]. Copyright © 2019 Roche Czech Republic [cit. 04.07.2019]. Dostupné z: https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/zivotni-styl/bylinky-ve-vasi-l ekarnicc e/mata-peprna-pomuze-na-zaludek-nachlazeni-i-kozni-problemy.html

Máta – pěstování a nové odrůdy – Zahrada a Příroda. Zahrada a Příroda [online]. Dostupné z: http://www.zahradaapriroda.cz/mata-pestovani-a-nove-odrudy/

Máta peprná – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití – Bylinky pro všechny. Bylinky pro všechny – Bylinky pro všechny[online]. Copyright © Eva Mlčochová 2010 [cit. 04.07.2019]. Dostupné z: ht tps://ww w.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/115-mata-peprna-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Hlaváčová

Zahradničení a bylinky jsou mojí dlouholetou zálibou. Bylinky pěstuji již léta a věřím, že jejich nespornou výhodou je jejich nenáročnonost (rostou často jako plevel). Má zahrádka se stále rozrůstá, protože neustále hledám informace o nových bylinkách. A protože si své poznatky nechci nechávat pro sebe, rozhodla jsem se, že se o ně s vámi podělím.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button