Bylinky

Kopr vonný není jen součást nenáviděné koprovky – najděte pro něj lepší využití!

Kopr (Anethum graveolens) je aromatická bylina s jemnými, jakoby opeřenými zelenými listy. Někdy je kopr označován jako plevel. Kopr je v Evropě známý již asi od středověku a v minulosti se používál jako obrana proti čarodějnictví. Je to známá složka pokrmů po celém světě a používá se v mnoha evropských a skandinávských pokrmech. Když se řekne kopr, spousta Čechů si hned představí nakládané okurky nebo školní „koprovku“. To ale není jeho jediné využití.

Kopr je z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Je důležitou bylinkou používanou v kuchyni od Evropy až po Asii. Čerstvý kopr je v sezóně na jaře a počátkem léta, ale často se pěstuje ve sklenících, takže je k dispozici celoročně. Původně rostl jako divoký v pásmu od jižní Evropy přes západní Asii.

Trocha historie…

Kopr byl rozsáhle používán starověkými Řeky a Římany. Zbytky této byliny byly nalezeny dokonce ve švýcarských neolitických osadách z roku 400 před Kristem. Ve středověku se jeho použití rozšířilo také do Evropy. Kopr se hojně používá v řecké kuchyni (kdo by neznal tzatziky), ale také ve Skandinávii, Německu, střední Evropě, Rusku, na Balkáně a v Rumunsku. Odkazy na čerstvé bylinky lze nalézt ve spisech římských přírodovědců, anglického duchovenstva a německých literárních děl z 11. století.

Popis rostliny

Kopr je známý svými listy v podobě jemných vláken světle zelené barvy. Vypadá podobně jako fenykl, ale dosahuje nižší výšky – 90 cm. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která se šíří svými semeny. Každá rostlina má jeden stonek. Pokud osivo, které vyprodukuje, nesesbíráte, má tendenci se sám šířit. Květy jsou velmi malé ve shlucích na stoncích bylinné rostliny. Tato semena prospívají v každé dobře odvodněné půdě. Kopr má rád oblasti zahrady daleko od otevřených ploch, kde by je mohl vítr polámat.

Pěstování kopru

Kopr si raději užívá plné slunce než částečný stín. Pokud mu toto dopřejete, pak shledáte, že je velmi jednoduché ho pěstovat. Nejlépe se pěstuje ze semen tak, že je rozptýlíte v oblasti s vysokým stupněm slunečního svitu, nejlépe po posledním zimním mrazu. Lehce je zakryjte půdou a dbejte na pravidelnou zálivku. Výsadba v částečném stínu sníží sklizeň kopru. Po dvou týdnech byste měly objevit rostliny. Do sklizně jim dejte ještě dva další týdny. Pravidelně sklízejte pouze tolik listů, kolik spotřebujete. Ve sklizni pokračujte po celé léto.

Sklízení a uchování

Kopr můžete snadno zmrazit pro pozdější použití. Semena jsou velmi drobná, a proto mohou být použity jako koření – například jako pepř. Semeno je primárním zdrojem koprového oleje. Kopr ale můžete používat také sušený. Jakmile se květy otevřou, jsou listy této rostliny bez chuti. Proto je potřeba sklidit je ještě před vykvetením. Jakmile listy seříznete, použijte je, dokud jsou ještě čerstvé.

V kuchyni

Listy mají výraznou chuť podobnou petrželce a fenyklu. Semena mají hořkou chuť podobnou kmínu. Sušená forma bylinných listů postrádá živou chuť čerstvých listů. Pro kulinářské účely se používají všechny části byliny.

Kopr není obyčejná bylina ve středomořské kuchyni. Je známá jako koření používané v nakládaných okurkách. Bylina je klíčem k produkci koprového octa (klíčová složka vaření v některých receptech). Najdete ji v mnoha kyselých pokrmech, jako je zelí.

Kopr najdete v citronových omáčkách na ryby, v jogurtech, zakysané smetaně i salátových dresincích. Tato rostlinka se hodí k jehněčímu i kuřecímu masu a v České republice je hojně rozšířené jeho použití v koprové omáčce nebo v kulajdě (polévce s koprem a houbami). Vzhledem k jeho delikátní povaze většina kuchařů přidává čerstvé bylinky do svých vařených receptů těsně před odebráním ze zdroje tepla.

Čerstvý vs. sušený kopr

Čerstvý kopr lze zakoupit ve většině obchodů s potravinami spolu s dalšími čerstvými bylinkami.. Listy jsou běžně používány v receptech, zatímco stonky obvykle nejsou zahrnuty. Tato rostlina může být používána sušená ve dvou formách: sušené listy jsou obyčejné koření a semena rostliny kopru mají chuť podobnou kmínu.

Skladování

Pokud je úroda rostliny vyšší, než kolik zvládnete ihned spotřebovat, pak se jistě budete zajímat také o vhodné skladování. Pokud kopr spotřebujete v rámci jednoho nebo dvou dnů, můžete jej nechat v plastové krabičce se vzduchotěsným uzávěrem. Jinak by vám mohl rychle vadnout. Chcete-li jej skladovat o něco déle, umístěte spoustu kopru do nádoby s vodou (jako květiny), pak zabalte do plastikového sáčku a vložte do chladničky. Pro ještě delší skladování je vhodné sušení, kdy si ale neuchová většinu své chuti. Mnohem vhodnější je tedy mrazení. Dobrým způsobem, jak jej zmrazit je dát listy do mixéru nebo kuchyňského robotu. Naředíme trochou vody, abychom získali pastu, kterou necháme zamrazit v tvořítkách na výrobu ledu.

Zdravotní přínosy kopru

Kopr obsahuje organické sloučeniny, vitamíny a minerály. Mezi ně patří silné monoterpeny, jako je limonen, karvon a anethofuran, stejně jako flavonoidy jako vicenin a kaempferol. Pokud jde o vitamíny a minerály, je to značné množství vitamínu A a C, stejně jako stopová množství folátu, železa a manganu.

kopr

Kopr obsahuje organické sloučeniny, vitamíny a minerály. Mezi ně patří silné monoterpeny, jako je limonen, karvon a anethofuran, stejně jako flavonoidy jako vicenin a kaempferol. Pokud jde o vitamíny a minerály, je to značné množství vitamínu A a C, stejně jako stopová množství folátu, železa a manganu.

Podporuje trávení

Kopr se po celá léta používá na gastrointestinální onemocnění, jako je nadýmání, zažívací potíže, bolesti žaludku, apod. Esenciální oleje přítomné v něm mají stimulující funkci a aktivují sekreci žlučových a trávicích šťáv. Tyto oleje také stimulují peristaltický pohyb střeva, uvolňují průchod střev a uvolňují zácpu.

Léčí nespavost

Esenciální oleje obsažené v kopru mají zvláštní a silné vlastnosti. Jsou současně stimulující, uklidňující a hypnotické. Flavonoidy a komplex vitamínu B aktivují sekreci některých enzymů a hormonů, které mají uklidňující a hypnotické účinky, čímž pomáhají lidem dopřát si kvalitní spánek.

Udržuje zdraví kostí

Obsah vápníku v kopru je důležitým prvkem v ochraně před úbytkem kostní hmoty a ztrátou minerální hustoty kostí. Tím přispívá k růstu a vývoji kostí a také opravě poškozených kostí.

Posiluje imunitu

Kopr je dlouhodobě spojován s antimikrobiální aktivitou. Bylo prokázáno, že zabraňuje množství mikrobiálních infekcí v celém těle.

Uklidňuje škytavku

Škytavka se vyskytuje z různých důvodů, ale primárně vzniká v důsledku spolykaného plynu a jeho opakovaného pohybu směrem nahoru potravinovým potrubím. Druhou příčinou jsou určité alergie, přecitlivělost, hyperaktivita a nervové poruchy. V těchto situacích může pomoci kopr. Napomáhá vypuzování plynů a také snižuje tvorbu plynu. V rámci působení bylinky jako sedativapomáhá uklidnit škytavku způsobenou alergiemi, hyperaktivitou nebo nervovými poruchami.

Léčí průjem

Průjem je způsoben především dvěma věcmi: trávením a mikrobiálním působení. Pokud jde o poruchy trávení, kopr může být velmi užitečný, protože má velmi dobré zažívací vlastnosti. Za druhé, bylina má antibakteriální účinky, které zase mohou léčit průjem způsobený inhibicí  mikrobiálních infekcí, které se snaží napadnout tělo.

Zmírňuje bolest způsobenou artritidou

kopr

Kopr má taktéž protizánětlivé účinky, takže dokáže snižovat bolesti způsobené nemocemi, jako je například revmatoidní artritida, dna a artritida.

Stimuluje menstruaci

Rostlina obsahuje flavonoidy, které stimulují vylučování některých hormonů, které pomáhají udržovat správný menstruační cyklus u žen.

Kopr oblíbený i nenáviděný

Kopr je bylinkou, která v některých z nás evokuje klasickou školní koprovku. Na tu většina lidí nemá dobré vzpomínky. Vzhledem  k jeho zdravotním účinkům a skvělé chuti jej ale zkuste vyzkoušet i v jiných receptech, třeba si jej nakonec zamilujete. Pro kulinářské účely se používají jak listy, tak také semena. Tuto rostlinu je snadné pěstovat – šíří se tak snadno jako plevel, takže jej určitě vyzkoušejte vypěstovat i vy! Přinejhorším jej použijete do nakládaných okurek…

Zdroje

Kopr vonný – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kopr_vonn%C3%BD

KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu | Prima Living. Prima Living | Prima Living [online]. Dostupné z:https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/kopr-vonny-jak-vypestovat-aromaticke-koreni-kulajda-recept

Kopr vonný – Abecedazahrady.cz. Abecedazahrady.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z:https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/kopr-vonny

Kopr vonný – léčivka, zelenina, i koření | Prima nápady. Prima nápady [online]. Dostupné z: https://primanapady.cz/clanek-1181-kopr-vonny-je-zelenina-koreni-i-lecivka-aneb-i-v-srpnu-jeste-mame-cas-abychom-ho-0

Kopr vonný | Bylinky.info. Bylinky – Vše, co jste chtěli vědět o bylinkách! [online]. Copyright © 2010 [cit. 04.07.2019]. Dostupné z:http://www.bylinky.info/kopr-vonny

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Hlaváčová

Zahradničení a bylinky jsou mojí dlouholetou zálibou. Bylinky pěstuji již léta a věřím, že jejich nespornou výhodou je jejich nenáročnonost (rostou často jako plevel). Má zahrádka se stále rozrůstá, protože neustále hledám informace o nových bylinkách. A protože si své poznatky nechci nechávat pro sebe, rozhodla jsem se, že se o ně s vámi podělím.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button