Vitamín D patří mezi velmi důležité druhy vitamínů. Je důležitý pro náš imunitní systém, pro správnou funkci svalů, podporuje správnou hladinu vápníku v krvi, má svůj podíl při dělení buněk, podporuje zdravé kosti a zuby, správnou činnost hormonálního systému, funguje jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku, velkou měrou ovlivňuje plodnost a podporuje dobrou náladu. Jeho účinky jsou navíc protizánětlivé a antivirové.
Během letních měsíců, kdy je dostatek slunečních paprsků, si naše tělo vitamín D dokáže produkovat samo. Jeho nedostatek se objevuje především v době, kdy slunečních paprsků ubývá a je chladno. Především během zimních měsíců bychom tedy tělu tento vitamín měli dodávat a to ve formě vitamínových doplňků nebo potravinami bohatými na tento vitamín.
Příznaky nedostatku vitamínu D
Jeho dlouhodobý nedostatek bývá často spojován s některými autoimunitními chorobami, osteoporózou, depresemi, obezitou, srdečními obtížemi, sníženou mentální výkonností a obranyschopností. Mezi příznaky, které se pojí s nedostatkem vitamínu D v těle, patří častá únava, stres, úzkost, depresivní stavy, opakované nachlazení, bolesti kostí a kloubů, pomalá regenerace svalů a jejich bolesti, zažívací obtíže nebo suchá pokožka.
Potraviny s vyšším obsahem vitamínu D
Vitamín D je obsažen v některých potravinách. Ty bychom měli zařadit do našeho jídelníčku. Podívejte se na některé tipy.
Losos
Kromě vyššího obsahu bílkovin a omega-3 mastných kyselin obsahuje také vitamín D. Tato ryba se dá upravovat různými způsoby – pečením, grilováním, smažením. Lze jej koupit také konzervovaného a velké oblibě se těší syrový či uzený jako součást sushi.
Pstruh
Kromě vitamínu D získáte konzumací pstruha i další vitamíny, minerály a tělu prospěšné látky.
Houby
Nabízejí, kromě vitamínu D, také vitamín B a draslík. Obsah vitamínu D se u jednotlivých druhů liší. Do jídelníčku je zařadíte velmi snadno. Můžete je využít jako přílohu nebo hlavní chod, přidat pod maso, do polévek, těstovinových či rýžových pokrmů nebo omelet. Vitamín D se nachází nejen v houbách čerstvých, ale i v těch sušených na slunci.
Vaječný žloutek
Také vaječný žloutek obsahuje vitamín D. Kromě něj se v něm nachází esenciální aminokyseliny a je skvělým zdrojem cholinu a zdravých tuků. Vyšší obsah vitamínu nabízejí vejce od slepic z volného chovu.
Sardinky
Obsahují nejen vitamín D, ale také bílkoviny, další vitamíny, minerály a protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny. Můžete si je pořídit jak čerstvé, tak i konzervované.
Olej z tresčích jater
Tento druh oleje se řadí mezi hlavní zdroje vitamínu D. Kromě toho obsahuje i vyšší množství vitamínu A a protizánětlivých omega-3 mastných kyselin.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.