Opuncie rostou na listech kaktusů Nopales. Je to ovoce válcovitého tvaru, s pevnější slupkou a ostny a měkčí dužinou. Ta je jedlá. Zpočátku má zelenou barvu, během zrání se mění na červenorůžovou. Můžeme ji konzumovat syrovou nebo různě tepelně upravenou. Chuť opuncie připomíná melouny nebo vodní okurku. Vyrábějí se z ní džusy, džemy, alkoholické nápoje. Tvoří součást různých cukrovinek nebo čajů. Používá se při výrobě sladidel.
Domovinou rostliny jsou oblasti nacházející se mezi Kanadou a Ohňovou zemí.
Obsah výživných látek a sloučenin
Je bohatá na celou řadu živin, vitamínů (B, C), minerálů a stopových prvků (hořčík, železo, vápník, draslík), vlákniny, folátu. Obsahuje jen velmi málo cholesterolu. V plodech se nacházejí také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto mikroživiny jsou potřebné pro různé fyziologické a metabolické procesy probíhající v našem těle.
Konzumace opuncie má pro naše tělo celou řadu zdravotních benefitů.
Potenciální pomoc při kontrole hmotnosti
Obezita patří mezi celosvětové problémy. Jednou z možností, jak zvládat hlad, je konzumace potravin s vyšším obsahem vlákniny. Tu opuncie obsahuje.
Pomoc se snižováním hladiny cholesterolu
Jednak je to díky vláknině, která pomáhá eliminovat škodlivý cholesterol. Také fytosteroly obsažené v opuncii mohou pozitivně změnit metabolismus cholesterolu.
Regulace krevního cukru
Opuncie má hypoglykemickou aktivitu. Může pomáhat snižovat vysokou hladinu glukózy v krvi nebo udržet její zdravou hladinu.
Očista tlustého střeva
To zajistí opět přítomnost vlákniny. Ta pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Glukóza se vstřebává a z těla se vylučují nezdravé tuky. Díky tomu má tlusté střevo optimální zdraví. Také dochází ke zmírňování oxidačního stresu. Antioxidanty přítomné v opuncii eliminují volné radikály a sloučeniny, které jsou příčinou zánětů a tím chrání a čistí tlusté střevo.
Posílení imunitního systému
To má na starosti obsah vitamínu C, který, kromě jiného, posiluje imunitní odpověď těla proti různým infekcím. Také zvyšuje produkci bílých krvinek. Kromě jiného působí jako antioxidant a snižuje poškození volnými radikály v celém těle.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.