Aby tělo správně fungovalo, potřebuje tuky. Základem jsou však tuky zdravé, které nezpůsobují přibývání na váze. Pokud budete konzumovat zdravé tuky, můžete snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvýšit hladinu toho dobrého – HDL.
Výhody tuků
Ne všechny tuky škodí našemu zdraví. Zdravé tuky dodávají energii, podporují vstřebávání vitamínů v nich rozpustných (A, D, E, K), udržují stálou teplotu těla, mají důležitou roli při produkci hormonů a v neposlední řadě jsou nezbytné pro správnou funkci buněk. Nalezneme je v potravinách rostlinného i živočišného původu. Mezi dobré zdroje patří maso, mléčné výrobky, oleje, ořechy, semena.
Zdravé tuky
Pomáhají upravovat hladinu cholesterolu, který plní v těle zásadní role. Jeho přílišné množství však může být příčinou ucpávání krevních cév. Tento fakt zvyšuje riziko vzniku infarktu nebo mrtvice. Konzumace zdravých tuků pomáhá zvyšovat hladinu zdravého HDL cholesterolu a naopak snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
1. Mononenasycené tuky
Mezi zdroje těchto tuků patří olivový, řepkový nebo slunečnicový olej, avokádo, ořechy.
2. Polynenasycené tuky
Do této kategorie patří omega-3 a omega-6 polynenasycené tuky. Zlepšují hladinu cholesterolu v krvi a podporují zdraví srdce. Omega-3 si naše tělo neumí samo vyrobit, je potřeba dodávat je v potravinách. Poskytují celou řadu zdravotních výhod. Mezi zdroje omega-3 patří tučné ryby (losos, sleď, pstruh, sardinky), řepkový a lněný olej, semínka (lněná, chia, konopná), vlašské ořechy. Mezi zdroje omega-6 patří rostlinné druhy olejů, tofu, burákové máslo, ořechy.
Nezdravé tuky
Do této skupiny se řadí především nasycené a trans-tuky. Mají negativní vliv na naše zdraví a mohou podporovat některé zdravotní obtíže.
1. Nasycené tuky
Většina z nich pochází z potravin živočišného původu nebo potravin zpracovaných. Jejich zdrojem mohou být i některé potraviny rostlinného původu – palmový, kokosový olej. Jejich vyšší konzumace vede ke zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Tím se zvyšuje riziko nemocí srdce.
2. Trans-tuky
Ty obsahují vysoce zpracované a balené potraviny, margaríny nebo produkty živočišného původu.
Zdroje náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.