Microgreens jsou mladé rostlinky, které jsou přibližně 2,5–7,5 cm vysoké.
Mají aromatickou chuť a koncentrovaný obsah živin a dodávají se v různých barvách a texturách.
Neměly by se zaměňovat s klíčky, které nemají listy. Klíčky mají také mnohem kratší cyklus růstu 2–7 dní, zatímco microgreens se obvykle sklízejí mezi 7–21 dny po vyklíčení, jakmile se objeví první pravé listy rostliny.
U microgreens se konzumují pouze jejich stonky a listy, ty jsou považovány za jedlé.
Mladé rostlinky je velmi vhodné pěstovat, protože je lze nechat růst na různých místech, včetně venkovních prostor, ve sklenících a dokonce i na vašem okenním parapetu.
Známe různé typy Microgreens. Nejoblíbenější odrůdy jsou produkovány pomocí semen z následujících rostlinných čeledí:
- Čeleď Brassicaceae: květák, brokolice, zelí, řeřicha, ředkev a rukola
- Čeleď hvězdnicovitých: Salát, endivie a čekanka
- Čeleď Apiaceae: Kopr, mrkev, fenykl a celer
- Čeleď Amaryllidaceae: Česnek, cibule, pórek
- Čeleď Amaranthaceae: Amarant, quinoa, mangold, řepa a špenát
- Čeleď tykvovitých: Meloun, okurka a tykev
Obiloviny, jako je rýže, oves, pšenice, kukuřice a ječmen, stejně jako luštěniny, jako je cizrna, fazole a čočka, se také někdy pěstují jako microgreens.
Mikro bylinky se liší v chuti, která se může pohybovat od neutrální až po štiplavou, mírně kyselou nebo dokonce hořkou, v závislosti na odrůdě. Obecně řečeno, jejich chuť je považována za silnou a koncentrovanou.
Microgreens jsou plné živin
Zatímco jejich obsah živin se mírně liší, většina odrůd bývá bohatá na draslík, železo, zinek, hořčík a měď.
Microgreens jsou také skvělým zdrojem prospěšných rostlinných sloučenin, jako jsou antioxidanty.
A co víc, jejich obsah živin je koncentrovaný, což znamená, že často obsahují vyšší hladiny vitamínů, minerálů a antioxidantů než stejné množství zralé zeleniny.
Výzkumy porovnávající microgreens se zralejšími rostlinami uvádí, že hladiny živin v microgreens mohou být až devětkrát vyšší než ty, které se nacházejí ve zralých rostlinách.
Výzkumy také ukazují, že obsahují širší škálu polyfenolů a dalších antioxidantů než jejich zralé protějšky.
Jedna studie měřila koncentrace vitamínů a antioxidantů ve 25 komerčně dostupných microgreens. Tyto úrovně byly poté porovnány s úrovněmi zaznamenanými pro zralé rostliny.
Přestože se hladiny vitamínů a antioxidantů lišily, hladiny naměřené u microgreens byly až 40krát vyšší než hladiny zaznamenané u zralejších bylin.
Konzumace zeleniny je spojena s nižším rizikem mnoha nemocí
Je to pravděpodobně díky vysokému množství vitamínů, minerálů a prospěšných rostlinných sloučenin, které obsahují.
Microgreens obsahují podobné a často větší množství těchto živin než zralá zelenina. Jako takové mohou podobně snížit riziko následujících onemocnění:
- Srdeční onemocnění: microgreens jsou bohatým zdrojem polyfenolů, třídy antioxidantů spojených s nižším rizikem srdečních onemocnění. Microgreens mohou snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.
- Alzheimerova choroba: Potraviny bohaté na antioxidanty, včetně těch, které obsahují vysoké množství polyfenolů, mohou být spojeny s nižším rizikem Alzheimerovy choroby.
- Diabetes: Antioxidanty mohou zabránit vzniku cukrovky.
- Některé druhy rakoviny: Lze očekávat, že microgreens bohaté na polyfenoly budou mít účinky pro prevenci vzniku rakoviny.
Konzumace microgreens je obecně považována za bezpečnou
Jednou z obav je však riziko otravy jídlem. Potenciál pro růst bakterií je však u microgreens mnohem menší než u klíčků.
Microgreens vyžadují o něco méně teplé a vlhké podmínky než klíčky a konzumují se pouze listy a stonek, nikoli kořen a semena.
To znamená, že pokud plánujete pěstovat microgreens doma, je důležité koupit semena od renomované společnosti a vybrat si pěstební média, která nenesou riziko kontaminace škodlivými bakteriemi, jako je Salmonella a E. coli (19).
Nejběžnějšími pěstebními médii jsou rašelina, perlit a vermikulit. Jednorázové pěstební podložky vyrobené speciálně pro pěstování microgreens jsou považovány za velmi hygienické.
Zdroj obrázku: Pixabay