Zdraví

9 potravin, které zlepší vaši paměť a ochrání kognici

Kdo z nás by nechtěl být moudřejší nebo rychlejší? Potraviny pro mozek patří mezi specifické. Prokazatelným způsobem zlepšují kognitivní funkce, paměť i efektivitu rozhodování. To jsou vlastnosti, které patří mezi vysoce ceněné a prospěšné téměř v každé profesi i v celém našem životě.

Potraviny pro mozek obsahují specifické živiny, mezi něž patří hořčík, vitamíny B12, E a K, omega-3 mastné kyseliny, zinek nebo fytochemikálie. Tyto živiny pomáhají chránit nervové a mozkové funkce, snižují výskyt zánětu, zlepšují neurální plasticitu a stimulují růst nervových buněk.

TOP potraviny pro mozek

borůvky

  1. Borůvky – tyto malé bobulky obsahují velké množství polyfenolů, především antokyany. Ty pomáhají snižovat stres a zánět v tkáni mozku. Také zlepšují paměť.
  2. Tučné ryby – především losos nebo sardinky jsou bohatými zdroji omega-3 mastných kyselin. Ty hrají dynamickou roli při snižování zánětů, cévních onemocnění i zdraví mozku. Nízký příjem omega-3 bývá spojován s poruchami učení a dokonce i s výskytem depresí.
  3. Vejce – především vaječný žloutek obsahuje vyšší množství cholinu, který zlepšuje paměť a chrání DNA. Více omega-3 obsahují vejce z pastvy.
  4. Tmavá listová zelenina – je bohatá na vitamín E, folát, zinek, vlákninu, beta-karoten, kempferol nebo lutein. To jsou živiny a fytochemikálie, které bývají spojovány se zlepšením kognitivních funkcí a zdraví mozku. Do jídelníčku zařaďte kapustu, špenát, mangold nebo tuřín. Zlepšíte si paměť a snížíte riziko vzniku kognitivního poklesu.
  5. Hořká čokoláda – vysoký obsah kakaa z kakaových bobů je bohatý na flavonoidy. Tyto chemikálie pomáhají zlepšovat naši náladu a snižují zánět. Eliminují vznik mrtvice. Kromě toho obsahuje železo, které podporuje tvorbu krve, a hořčík, který uklidňuje nervy.
  6. Konopné semínko – je bohaté na hořčík, omega-3 mastné kyseliny, železo, zinek, draslík. Můžete jej přidat do smoothie, salátů nebo polévek.
  7. Ořechy – především ty vlašské nebo mandle. Obsahují zdravé tuky, zinek, hořčík, vlákninu, vitamín E.
  8. Luštěniny – fazole, hrách, čočka jsou dokonalým zdroje vlákniny, rostlinných bílkovin a pomalu stravitelných sacharidů. Podporují mozkové funkce. Obsahují také fytochemikálie – isoflavony, které jsou spojovány s lepší náladou a se zlepšením paměti.
  9. Káva a zelený čaj – obsahují kofein a L-theanin (zelený čaj). Podporují soustředění, udržují a zachovávají kognitivní funkce.

Všechny výše jmenované potraviny zařadíte velmi snadno do svého každodenního jídelníčku a podpoříte tak zdravé fungování mozku.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button