Zdraví

Podpořte zdraví svých očí. Tyto složky stravy vám pomohou

Existuje celá řada složek potravy, které podporují zdraví našich očí. Mezi základní mikroživiny patří vitamíny. Jejich nedostatek může snížit obranyschopnost očí a narušit jejich funkce. Naše oči činí zranitelnější přibývající věk nebo oxidační stres. Mezi významné mikroživiny, které mají pozitivní vliv na náš zrak, patří vitamíny C a E, zinek, omega-3, lutein a zeaxanthin. Fungují jako prevence makulární degenerace a výskytu glaukomu.

Lutein

Lutein se řadí mezi protizánětlivé karotenoidní sloučeniny. Nachází se, ve větším množství, v potravinách, především oranžové a listové zelenině, v ananasu nebo v pomerančích. Tato bioaktivní sloučenina může pomoci předcházet makulární degeneraci. Působí jako antioxidant.

Vitamín C

Kromě toho, že tento vitamín podporuje imunitu, pomáhá kontrolovat záněty v oku. Je nedílnou součástí produkce kolagenu. Ten je, kromě jiného, potřebný pro opravu poškozené oční tkáně.

Zinek

Je obsažen, ve vyšší koncentraci, v tkáni oka. Eliminuje odpadní látky, které mohou být příčinou zrakových problémů.

Zeaxanthin

Velmi často se vyskytuje společně s luteinem. Patří mezi další karotenoidy, které chrání makulu oka a brání vzniku makulární degenerace a oxidativnímu stresu.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto tuky s protizánětlivými vlastnostmi jsou prospěšné pro integritu tkání celého těla. Také mohou bránit poškození zraku.

Některé zdravotní komplikace týkající se zraku

Jedná se o šedý zákal. Riziko jeho vzniku, které s vyšším věkem stoupá, snižují vitamíny, které jsou součástí každodenní stravy. Dalším faktorem, který způsobuje poškození zraku, jsou volné radikály. Proti tomuto poškození bojuje lutein, zeaxanthin a vitamíny A a E. Často se vyskytuje i únava očí. Proti ní bojují opět vitamíny. Velké množství lidí celého světa postihuje glaukom. Vznik nebo jeho zpomalení opět ovlivní vitamíny.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button