Spolupráce

Elektromobily jsou vhodné jen do města. Je to skutečně tak?

Řada lidí má vůči elektromobilům stále předsudky. Strach mají hlavně z výdrže baterie a její životnosti. Elektroauta mají zafixovaná jen jako vozy, s nimiž se pohodlně popojíždí městem. Pro koho jsou ve skutečnosti vhodná a jak přemýšlet o dobíjení, když si chcete pořídit auto na elektřinu?

Auto na elektřinu si vás získá tichostí a nízkými provozními náklady

Provoz elektroauta je rozhodně nejlevnější. Je dokonce levnější než provoz vozu poháněného CNG. Úsporu očekávejte i v servisu, což je možná pro řadu lidí překvapení. Bavit vás bude nejen nižší cena za provoz a servis, ale také fakt, že elektromobil je tichý, a přitom se může pochlubit vysokým výkonem i svižnou akcelerací. Největší rozdíl je v tom, že zatímco benzínové nebo naftové auto má velkou spotřebu právě ve městě, kde na řidiče čeká spousta popojíždění, elektromobil spotřebuje nejvíc při rychlé jízdě na dálnici.

V Praze zpřísní od roku 2023 parkování pro elektromobily

Pokud přemýšlíte, že si pořídíte auto na elektrický pohon právě do města i kvůli parkování, které je pro elektromobily zdarma, pak vás musíme zklamat. Například v Praze už je elektromobilů tolik, že vedení hlavního města Prahy plánuje tuto výhodu omezit, což prodejům těchto aut příliš neprospěje. Od roku 2023 by tak parkování zdarma měla mít jen auta na elektřinu registrovaná v Praze. Není-li toto ale váš hlavní argument pro nákup vozu na elektřinu, pak vězte, že elektromobily jsou opravdu vynikající vozy, které oceníte ve městě, ale i mimo něj. Pořizovací cena je o něco vyšší než v případě benzínových či naftových vozů, nicméně provoz takového auta vás vyjde levněji. Jestliže nemáte našetřeno, pak se nabízí půjčka na auto, operativní leasing nebo klasický leasing.

Jak dobíjet elektromobil, jak dlouho to trvá a kolik ujede na jedno nabití?

Dojezd těchto aut je kolem 300 km na jedno nabití. Dobíjet je můžete doma pomocí speciálního kabelu rovnou ze zásuvky. Klasická 230V zásuvka dobije vůz během 12 hodin. Tento způsob se doporučuje využívat pouze občas. Další možností je pak nabíjení doma pomocí wallboxu. Auto tak nabijete do max. 5 hodin. Variantou je i dobití u jedné z rychlých dobíjecích stanic, kterých dnes přibývá. Najdete je například v obchodních centrech, u vybraných obchodů, dálnic atd. Nabito máte během 1 hodiny.

Baterii elektromobilu udržujte mezi 20–80 %

Baterii byste neměli nechat vybít na 0 % a ani nabíjet na 100 %. Optimální je držet baterku nabitou mezi 20–80 %. Pokud budete popojíždět hlavně po městě, nabíjení je jednoduché. Buď nabijete doma, nebo během toho, co budete nakupovat. Co ale dělat, když se chystáte na delší výlet, dovolenou nebo třeba služební cestu? Je potřeba přemýšlet trochu dopředu, stáhnout si mapu dobíjecích stanic, které máte po cestě, a plánovat trošku víc než v případě aut na benzín či naftu. Benzínky najdete na každém rohu, dobíjecí stanice jsou sice hojně zastoupené, ale co do hustoty sítě mají do klasických čerpacích pump ještě daleko. Při troše plánování ale budete s elektromobilem nadmíru spokojeni.

Zdroj náhledového obrázku: Freepik

 

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button