Spolupráce

Zjistěte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem

Nemůžete se dočkat, až si opět namažete pečivo marmeládou? Ale co když je to džem? Většina lidí netuší, že je mezi těmito pojmy nějaký rozdíl, a tak se často zaměňují a používají nesprávně. Pro začátek je třeba dodat, že ani jeden z výrazů není ryze český, slovo marmeláda bylo převzato z portugalštiny a džem zase z angličtiny. 

To ale není tak důležité, oba jsou ovocné produkty, ale liší se použitým ovocem i technikou zpracování. Abychom ukojili vaši zvědavost, vysvětlíme vám rozdíl mezi džemem a marmeládou podrobněji.

Marmeláda je z citrusů

Pokud rádi konzumujete rybízovou nebo třeba jahodovou marmeládu, ve skutečnosti konzumujete džem. Marmeláda je totiž označení pro produkt, který je vyrobený čistě z citrusových plodů. Nikdo vás za takovou mýlku kárat ani trestat nebude, tedy pokud se nechcete stát výrobci. Evropská legislativa totiž říká, že musí jít o výrobky pouze z citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citrony, limetky nebo grapefruity. 

Zatímco džem se dělá z dužiny ovoce, marmeláda obsahuje dužinu i kůru citrusů, která je předem zbavena hořkých látek. Kůra se obvykle nakrájí na tenké proužky nebo se nastrouhá najemno. I když třeba pomerančová marmeláda není tak běžným produktem, nyní už víte, že to není džem. 

Džem může mít mnoho podob

Zatímco marmeláda se dělá výhradně z citrusů, džemy jsou označením pro produkty z jakýchkoliv druhů ovoce, které jsou dostatečně cukernaté pro zpracování. Vyrábí se vařením ovoce s cukrem za přidání želírovacího činidla, nejčastěji pektinu. Džemy můžete najít v různých konzistencích, s různým obsahem ovoce a dalších látek. 

Můžete si tak pořídit od malinových až po meruňkové, jahodové a další džemy. V mnoha rodinách se pro džemy vžilo tradiční označení jako marmeláda. Pokud jste si tedy zvykli říkat džemu marmeláda, můžete tak pokračovat i nadále, ale vyplatí se znát rozdíl, díky kterému se můžete vyhnout případným nedorozuměním. 

Vybírejte jen kvalitní džemy

Džemy jsou snadno dostupnou lahůdkou, ale to neznamená, že jsou všechny kvalitní. Masová výroba a tlak na cenu způsobily, že jsou obchody plné nekvalitních výrobků s nízkým obsahem ovoce, vysokým obsahem cukru, konzervantů a další chemie. Pokud vám záleží na tom, co jíte, můžete si pořídit kvalitní a zdravé džemy. Etalonem kvality jsou české džemy Zezem

Vyrábí se z pečlivě vybraného ovoce, které pochází především z lokálních českých sadů a farem. Tím je zaručena čerstvost, plná chuť a minimální doba mezi sklizní a zpracováním. Žádné umělé náhražky, jen poctivé suroviny v přirozené podobě. Na rozdíl od mnoha komerčních značek obsahují džemy Zezem více než 70% podíl ovoce.

To znamená intenzivní, přirozenou chuť bez potřeby přehnaného doslazování nebo dochucování. Zezem si zakládá na tom, že do svých výrobků nepřidává zbytečné konzervanty, umělá barviva ani aromata. Receptury jsou jednoduché a čitelné, takže přesně víte, co jíte. 

Dostupné jsou všem, můžete si je pořídit online v e-shopu na Zezem.cz, kde se vám nabízí v široké nabídce, od borůvkových džemů až po broskvové, brusinkové, z černého rybízu, hrušek a mnoha dalších druhů ovoce. 

Zdroj foto: Freepik

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button