Africká rohatá okurka nebo africký rohatý melou – to jsou názvy pro plody zvané kiwano. Jedná se o plody rodu okurka, jejichž domovinou jsou oblasti Afriky.
Vzhled a chuť plodů
Plody jsou oválné, se žlutou silnou a rohovitou slupkou, s výrůstky na povrchu. Dužina je slizká, má barvu limetky, obsahuje velké množství semen a připomíná okurku. Jejich chuť je nasládlá.
Obsah tělu prospěšných látek
Plody našemu tělu nabízejí vodu, proteiny, tuky, sacharidy minerály a stopové prvky (draslík, vápník, železo, mangan, měď, zinek, hořčík), vitamíny (A, B, C), beta karoten, folát, vlákninu.
Zdravotní přínosy
Kromě výše zmíněných látek nabízejí plody celou řadu zdravotních benefitů.
1. Antioxidanty
Jedná se o tokoferoly (forma vitamínu E), které udržují v dobré zdravotní kondici svaly a nervy a pomáhají v neutralizaci škodlivých volných radikálů. DNA chrání a zpomalují stárnutí beta-karoten, lykopen a lutein. Produkci kolagenu zvyšuje vitamín C, který navíc pomáhá eliminovat první známky stárnutí.
2. Pomoc proti anémii
Tento plod je bohatý na železo. Jeho nedostatek se, kromě jiného, projevuje jako anémie. Železo se nachází v červených krvinkách, které přenášejí v těle kyslík. Mezi projevy anémie patří únava, slabost, pokles tělesné kondice, dýchavičnost po námaze, bledá kůže a sliznice, chladné končetiny, poruchy soustředění, horší kvalita nehtů nebo vypadávání vlasů.
3. Podpora zdraví srdce
Dužina obsahuje větší množství hořčíku, který je důležitý pro uvolňování svalů srdce i těla, regulaci krevního tlaku a prevenci proti kardiovaskulárním chorobám. Správná hodnota hořčíku v těle může pomoci snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku nebo mrtvice.
4. Podpora trávení
Vláknina v kiwanu obsažená má pozitivní vliv na celou trávicí soustavu, zlepšuje trávicí procesy, podporuje zdravý pohyb střev, eliminuje zácpu, snižuje křeče a nadýmání. Mlže fungovat jako prevence proti vzniku žaludečních vředů.
Možné vedlejší účinky konzumace kiwana
Alergickou reakci by mohli zaznamenat lidé, kteří trpí pylovými alergiemi nebo mají alergii na okurky nebo melouny. Mohou se objevit svědění v dutině ústní a v krku, otoky jazyka, rtů a úst, kopřivka a zřídka i dýchací obtíže.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.