Ačkoliv není hlíva ústřičná klasickou bylinkou, zdravotní přínosy se této velice chutné houbě, nedají upřít. Hlíva ústřičná je surovinou, ze které se dá připravit mnoho pokrmů, na kterých si nejen pochutnáte, ale také posílíte svůj imunitní systém, zejména u malých dětí, snížíte cholesterol, krevní tlak nebo zvýšený cukr.
Hlívu ústřičnou zakoupíte v každém běžném obchodě nebo si ji můžete pěstovat na své zahradě.
Zdravá dršťková polévka
„Dršťkovka“ je velice oblíbenou polévkou, ovšem ne každý si na klasických dršťkách pochutná. Hlíva ústřičná je skvělou alternativou, jak nezdravé dršťky nahradit.
Co budete potřebovat:
- 400 g hlívy ústřičné
- 3 stroužky česneku
- olej
- 1 lžičku majoránky
- mletý pepř
- 1 lžíci červené papriky
- 1 litr vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
Jak na to:
Očištěnou hlívu nakrájejte na proužky, orestujte na rozpáleném oleji přibližně pět minut a zalijte vývarem. Ve vývaru stačí povařit jen deset minut. Mezitím si na pánvi z mouky připravíte jíšku a ochutíte červenou paprikou, zda bude sladká nebo pálivá, záleží na vás. Hotovou jíškou polévku zahustíte, dochutíte česnekem a majoránkou a necháte ještě deset minut povařit.
Takto připravená polévka je veganská, olej však můžete vyměnit za sádlo a vývar mít masový.
Rizoto z hlívy ústřičné
Variant, jak uvařit rizoto existuje mnoho a rizoto z hlívy ústřičné vás jistě překvapí svou jemnou chutí.
Co budete potřebovat:
- 300 g hlívy ústřičné
- 200 g rýže
- 2 cibule
- ½ litru zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- sůl a pepř
- řepkový olej
- 1 lžíci másla
- parmazán
Jak na to:
K vytvoření rizota budete potřebovat dvě pánve. Na jedné podusíte cibulku na másle a zalijete bílým vínem. Chvíli necháte povařit, přidáte propláchnutou rýži a zalijete vývarem. Rýži vařte ve vývaru, dokud nezměkne. Pak do ní vmíchejte nastrouhaný parmazán.
Mezitím si na druhé pánvi orestujete na cibulce hlívu a osolíte a opepříte. Orestovanou hlívu vmíchejte do uvařené rýže a navrch ještě posypejte parmazánem. Zdravé a výživné jídlo je hotové.
Pečená hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná má v kuchyni všestranné využití a kromě vaření, ji můžete upéct.
Co budete potřebovat:
- 500 g hlívy ústřičné
- 3 palice česneku (stroužky neloupejte)
- 1 cibule
- 4 lžíce oleje, 2 lžíce másla
- bylinky (rozmarýn, tymián majoránka)
- sůl a pepř
Jak na to:
Hlívu natrhejte na větší kousky a vložte do pekáče společně s cibulí nakrájenou na kolečka, bylinkami, neoloupanými stroužky česneku, máslem a olejem. Osolte a opepřete a důkladně promíchejte. Pečte v předehřáté troubě na 200ºC přibližně 30 – 40 minut. Jako přílohu připravte brambory nebo kaši z nich či pečivo.
Tinktura na posílení imunitního systému
Hlíva ústřičná je skvělým přírodním prostředkem, jak celkově posílit váš imunitní systém. Vytvořit hlívové kapky není nic složitého.
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce najemno nasekané hlívy
- 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Jak na to:
Houbu zalijte lihem nebo pálenkou a nechte minimálně dva týdny louhovat na teplém a suchém místě. Směs denně protřepávejte, aby se uvolnilo maximum léčivých látek. Po dvou týdnech směs sceďte a důkladně houbu vymačkejte. Hotovou tinkturu nalijte do skleněné lahve a uchovávejte v lednici. Dávkovat doporučujeme 3x denně 30 kapek do vlažné vody po dobu tří měsíců.
Ozdravný hlívový prášek
Prášek, vyrobený z hlívy ústřičné, vám pomůže snížit cholesterol, krevní cukr a tlak.
Co budete potřebovat:
- Hlívu, množství záleží na vás
Nasekanou hlívu usušte v pootevřené troubě při teplotě 60ºC. Po usušení ji nechte důkladně vychladnout. Sebemenší vlhkost může způsobit plesnivění prášku. Vychladnutou hlívu uchovávejte ve skleněné nádobě s pevným uzávěrem. Prášek užívejte dvakrát denně, stačí čtvrtka lžička. Zapíjejte vlažnou vodou.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos