Jídlo a recepty

Oplachujte rýži, než ji budete vařit

Všichni milujeme rýži, protože je jednoduchá na přípravu. Ovšem mnoho z nás je líných rýži před vařením omýt, jak by se správně mělo. Myslíme si, že vysoká teplota, ke které dojde během vaření, se postará o to, aby se zničily veškeré bakterie. Ovšem v rýži je také spoustu cizích těles, jako zbytky rostlin, větvičky apod. – omýt a přecedit rýži je proto nutné.

Jak to je ale s již opracovanou, balenou rýži v pytlíčcích? Je třeba i tuto omývat? Vždyť v pytlíku žádné cizí tělesa neregistrujeme…

Uvědomte si rozdíl v textuře myté a nemyté rýže. Když rýži položíte do misky s vodou, necháte chvíli uležet, a poté přecedíte (a tento postup aplikujete 3x), uvidíte, v jakém stavu je voda, ve které je rýže položena. Je kalná? Pak tato rýže nebyla myta. Právě omytí rýže alespoň 3x dosáhne kýženého výsledku – čiré odpadní vody, která se poté cedí.

Pamatujte si také tyto věci

  • Rýže, která podstoupila „vodoléčbu“ je načechranější.
  • Zrna rýže jsou pak „al dente“, tedy tak akorát k zakousnutí.
  • … ale především jsou jednotlivá zrnka rýže od sebe oddělena a při vaření se nelepí.

Pokud však rýži neomyjete

  • … textura bude lepkavá.
  • … zrna se budou lepit k sobě.
  • … rýži vaříte de facto v prachu kalné vody.

Mytí rýže je tak opravdu výhodnější, byť neznamenáváte v balení cizí tělesa. Přece jenom je to poté o konzistenci, která zároveň ulehčuje požívání. Nepraná rýže má navíc více škrobu a  tvoří se hrudky, které jsou neestetické a hůře se konzumují, či dokonce mezi nimi mohou být řádně nepovařené zrna rýže. Pokud se chcete vyhnout gastronomickému faux pas, který rozhodně nepotěší vaše hosty nebo rodinu, je třeba si s rýží zkrátka trošičku pohrát. Inspirujte se tedy tímto snadným trikem, který výrazně zlepší vaši kuchyni.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Jeden komentář

  1. Já už přípravkům, které se objednávají přes internet nevěřím. Pokud jsou tak dobré tak ať jdou do distribuční sítě. Mockrát jsem se zklamala a už mockrát jsem viděla jak se každý dušuje, že je to ¨
    křišťálově čisté. Naposledy to bylo na klouby a pak jsem napsala do komentáře, že se mi to nelíbilo a
    byl příspěvek vyňat z diskuze. Už to neřeším a nic nekupuji. Akorát jsem byla na nejvyšší míru
    vystrašena a jsem ze všeho zhnusena, že můžeme prodávat takové šmejdy a my je musíme kolikrát
    koupit, jinak bychom se nenajedli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button