Jídlo a recepty

Oplachujte rýži, než ji budete vařit

Všichni milujeme rýži, protože je jednoduchá na přípravu. Ovšem mnoho z nás je líných rýži před vařením omýt, jak by se správně mělo. Myslíme si, že vysoká teplota, ke které dojde během vaření, se postará o to, aby se zničily veškeré bakterie. Ovšem v rýži je také spoustu cizích těles, jako zbytky rostlin, větvičky apod. – omýt a přecedit rýži je proto nutné.

Jak to je ale s již opracovanou, balenou rýži v pytlíčcích? Je třeba i tuto omývat? Vždyť v pytlíku žádné cizí tělesa neregistrujeme…

Uvědomte si rozdíl v textuře myté a nemyté rýže. Když rýži položíte do misky s vodou, necháte chvíli uležet, a poté přecedíte (a tento postup aplikujete 3x), uvidíte, v jakém stavu je voda, ve které je rýže položena. Je kalná? Pak tato rýže nebyla myta. Právě omytí rýže alespoň 3x dosáhne kýženého výsledku – čiré odpadní vody, která se poté cedí.

Pamatujte si také tyto věci

  • Rýže, která podstoupila „vodoléčbu“ je načechranější.
  • Zrna rýže jsou pak „al dente“, tedy tak akorát k zakousnutí.
  • … ale především jsou jednotlivá zrnka rýže od sebe oddělena a při vaření se nelepí.

Pokud však rýži neomyjete

  • … textura bude lepkavá.
  • … zrna se budou lepit k sobě.
  • … rýži vaříte de facto v prachu kalné vody.

Mytí rýže je tak opravdu výhodnější, byť neznamenáváte v balení cizí tělesa. Přece jenom je to poté o konzistenci, která zároveň ulehčuje požívání. Nepraná rýže má navíc více škrobu a  tvoří se hrudky, které jsou neestetické a hůře se konzumují, či dokonce mezi nimi mohou být řádně nepovařené zrna rýže. Pokud se chcete vyhnout gastronomickému faux pas, který rozhodně nepotěší vaše hosty nebo rodinu, je třeba si s rýží zkrátka trošičku pohrát. Inspirujte se tedy tímto snadným trikem, který výrazně zlepší vaši kuchyni.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Jeden komentář

  1. Já už přípravkům, které se objednávají přes internet nevěřím. Pokud jsou tak dobré tak ať jdou do distribuční sítě. Mockrát jsem se zklamala a už mockrát jsem viděla jak se každý dušuje, že je to ¨
    křišťálově čisté. Naposledy to bylo na klouby a pak jsem napsala do komentáře, že se mi to nelíbilo a
    byl příspěvek vyňat z diskuze. Už to neřeším a nic nekupuji. Akorát jsem byla na nejvyšší míru
    vystrašena a jsem ze všeho zhnusena, že můžeme prodávat takové šmejdy a my je musíme kolikrát
    koupit, jinak bychom se nenajedli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button