Tiskové zprávy

Trápí vás nachlazení? Porazte ho pomocí křenu!

Když se řekne křen, většina z nás si představí především přílohu k masu. A nejenže je tato kořenová zelenina bezpochyby nedílnou součástí tradiční české kuchyně, nabízí i celou řadu zdravotních benefitů. Pojďme se tedy společně podívat nejen na blahodárné účinky křenu na náš organismus, ale také způsoby jeho využití.

Křen alias český ženšen

Pokud bychom zalistovali herbářem či atlasem rostlin, křen bychom našli pod názvem křen selský, latinsky armoracia rusticana. Vzhledem k jeho pikantní chuti není divu, že pro naše předky představoval způsob, jak okořenit pokrmy bez pálivých papriček, které bývaly výsadou bohatých. 

Ne nadarmo se však křenu přezdívá český ženšen. Stejně jako je ženšen nedílnou součástí tradiční čínské medicíny, i křen byl odjakživa využíván pro své léčivé účinky. Rozhodně se však nejedná o nepodložené babské rady – je prokázáno, že obsahuje celou řadu účinných látek s blahodárným vlivem na lidské zdraví.

Účinky na naše zdraví

Účinky křenu na náš organismus pramení především z obsahu velkého množství vitamínů a dalších důležitých látek. V jarním období, kdy jsme podobně jako na podzim náchylní k nejrůznějším nachlazením, oceníte zejména vysoký obsah vitamínu C, který zlepšuje naši obranyschopnost a pomáhá bojovat s virózami, chřipkou či angínou. Díky odhleňovacím schopnostem nejen usnadní vykašlávání, ale také vrátí do kondice vaše mandle či ochraptělé hlasivky.

Neméně významné jsou i další obsažené vitamíny, tedy například A, B1, B2, B3 a E. Ty jsou důležité pro správné fungování orgánů a rovněž přispívají ke zdraví a kráse naší pokožky.

Křen ocení i osoby, které trápí zažívací obtíže. Kromě schopnosti rozpouštět žlučové kameny se může křen pochlubit také čištěním střev či prevencí rakoviny trávicího ústrojí. Vzhledem k obsahu dráždivých látek by se však jeho vnitřnímu užívání měly vyhnout osoby s dvanácterníkovými vředy, ledvinovou nedostatečností či na šetřící dietě.

Na farmářských trzích i v supermarketu

Pokud jste až dosud používali křen jako přílohu k masu při grilování, nejspíš ho znáte primárně ve formě nejrůznějších omáček. Pokud však chcete vytěžit z jeho blahodárných účinků co nejvíce, je třeba sáhnout po čerstvém křenu. V ideálním případě zamiřte na farmářské trhy, kde zakoupíte skutečně kvalitní křen, u kterého si můžete být jisti jeho čerstvostí.

Vzhledem k tomu, že za okny stále panuje zima a jaro o sobě zatím nedává příliš vědět, však farmářské trhy nejsou na pořadu dne. Naštěstí je křen k dostání i ve většině supermarketů. Pokud chcete zakoupit větší množství křenu za výhodnou cenu, prolistujte například Billa leták, kde je momentálně k dostání s 30% slevou. 

Vypěstujte si křen sami

Křen však nemusíte pouze kupovat – vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně nenáročnou rostlinu, lze křen snadno vypěstovat svépomocí. Podobně jako jiné druhy kořenové zeleniny se křen vyznačuje vysokou regenerační schopností, což znamená, že ho můžeme efektivně vypěstovat z kořenových řízků.

Křen nejen jako přísada v kuchyni

Navzdory léčivým účinkům křenu se většina lidí drží jeho použití při vaření. To je však trochu škoda. Vysoký obsah účinných látek můžeme využít například výrobou křenového sirupu, který lze následně po lžičkách užívat v případě nachlazení, kašli či bolestech v krku. Podobně jako při výrobě zázvorového sirupu stačí nastrouhaný křen zasypat cukrem, případně zalít medem.

V případě, že chcete pomocí křenu rozpouštět žlučové kameny, vsaďte na tzv. křenové víno. Jeho výrobu zvládne snad každý – stačí nastrouhaný křen zalít červeným vínem a nechat přibližně deset dní louhovat. Pak už můžete víno v menším množství pravidelně popíjet. Tak na zdraví!

Zdroj náhledového obrázku: Kelly Sikkema / Unsplash

Redakce

Snažíme se hledat nejrůznější metody, které zajistí člověku zdraví i bez každodenního braní léků. Některé naše texty jsou kontroverzní svou metodickou odlišností, některé vám pomohou v diagnostice nemoci klasickou cestou. Máme tu spoustu článků pro každého, kterého zajímá zdraví a přírodní léčba.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button