Sladké brambory bychom rozhodně měli zařadit do našeho jídelníčku. Jsou dokonalým zdrojem karotenů, vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Kromě toho poskytují velké množství dalších benefitů.
1. Velký obsah vlákniny
Pokud se jedná o vlákninu, sladké brambory jí obsahují dvakrát více, než ostatní druhy brambor. Jejich celková kalorická energie je tedy tělem využívána pomaleji, ale mnohem efektivněji, než u alternativních sacharidů s nižším obsahem vlákniny.
2. Vysoký obsah antioxidantů
Antioxidanty pomáhají v boji proti předčasnému stárnutí a volným radikálům, dokonce i proti některým dalším zdravotním obtížím. Sladké brambory jich obsahují větší množství. Pomáhají v boji proti poškození DNA a proti vzniku zánětů.
3. Dokonalý zdroj draslíku
Draslík je velmi důležitý minerál. Pomáhá nám v regulaci srdečního rytmu a má vliv na vysílání nervových signálů do našeho těla. Kromě toho pomáhá chránit a kontrolovat činnost ledvin a je důležitou prevencí proti tvorbě ledvinových kamenů, uvolňuje svalové stahy a pomáhá bojovat proti otokům. Je nezbytný pro kontrolu krevního tlaku. Udržuje zdravé svaly a kosti. Patří mezi preventivní prostředky proti vzniku cukrovky.
4. Zdroj vitamínu D
Sladké brambory patří mezi jeden z mála rostlinných zdrojů vitamínu D, který je velmi důležitý pro náš imunitní systém, podporuje zdraví kostí, srdeční tkáně, nervů, zubů a kůže. Ovlivňuje činnost štítné žlázy. Jeho produkci podpoří sluneční paprsky, kterých je však během zimního období nedostatek.
5. Zdroj vitamínu C
Tento vitamín je nepostradatelný pro podporu imunitního systému. Také hraje důležitou roli při podpoře zdraví zubů a kostí, stejně tak jako při tvorbě krevních buněk. Pomáhá chránit tělo proti toxinům. Díky konzumaci sladkých brambor tělu dodáme tento důležitý vitamín.
6. Zdroj vitamínu B6
Vitamíny skupiny B jsou důležité pro všechny funkce v našem těle. Vitamín B6 pomáhá, kromě jiného, snižovat množství sloučeniny zvané homocystein, která bývá spojována s některými degenerativními chorobami.
7. Zdroj folátů
Foláty jsou nezbytné pro zdravý vývoj buněk a tkání plodu v období těhotenství a fungují jako prevence proti vzniku vrozených vad.
8. Nižší hladina stresu
Pokud jsme ve stresu, zvyšuje se rychlost našeho metabolismu a tím dochází ke snížení hladiny draslíku. Pokud do jídelníčku pravidelně zařadíme sladké brambory, pomohou obnovovat rovnováhu našeho těla tím, že mu dodají tento tolik potřebný minerál.
9. Dokonalý zdroj karotenoidů
Beta-karoten a další karotenoidy pomáhají posilovat náš zrak, zlepšují imunitní systém a patří mezi velmi silné antioxidanty, které chrání naše tělo před předčasným stárnutím. Dokonce nás mohou ochránit před některými typy rakoviny.
10. Posilovač imunity
Vzhledem k tomu, že sladké brambory obsahují velké množství vitamínů (především A, B, C a E) a minerálů, jsou dokonalým pomocníkem pro posílení naší imunity.
Při nákupu sladkých brambor volte takové kousky, které budou tmavší barvy, ty obsahují více beta-karotenu. Neměly by být zelené, takové obsahují toxický solanin. Brambory by měly být pevné, s hladkou slupkou. Skladujte je na otevřené, tmavém a chladném místě.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.