Středomořská strava patří mezi velmi oblíbené způsoby stravování. Kromě toho, že je zdravá, pomáhá snižovat riziko cukrovky 2. typu, srdečních chorob a poklesu paměti související s věkem. Na rozdíl od jiných populárních diet nezahrnuje tak přísná pravidla, jako je počítání kalorií nebo sledování makroživin (sacharidy, tuky a bílkoviny). Konzumují se potraviny, které jsou součástí tradiční stravy lidí žijících v zemích sousedících se Středozemním mořem. Mezi tyto potraviny patří mnoho zeleniny, celozrnné výrobky, zdravé tuky a ryby.
Zelenina a ovoce
Lidé, kteří dodržují středomořskou dietu, jedí čtyři nebo více porcí zeleniny denně a tři nebo více porcí ovoce. Vitamíny, minerály, vláknina a antioxidanty, které se nacházejí v ovoci a zelenině, mohou snížit riziko srdečních onemocnění a rakoviny, což jsou dvě z hlavních příčin úmrtí. A co víc, ovoce a zelenina mohou také posílit duševní zdraví, zlepšit spánek, snížit nervozitu, stres a úzkost.
Celá zrna
Lidé žijící ve Středomoří mají tendenci konzumovat tři až čtyři porce celozrnných výrobků denně. Do středomořské stravy patří pšenice, špalda, oves, žito nebo ječmen.
Luštěniny
Luštěniny zahrnují všechny druhy fazolí, čočku, hrách a cizrnu. Při středomořské stravě se konzumují tři nebo více porcí luštěnin týdně. Dodáte tělu vyšší příjem vlákniny, folátu, hořčíku, draslíku, zinku, železa a cholinu. Pokud přemýšlíte, jak do svého jídelníčku začlenit více luštěnin, vyměňte je za maso.
Zdravé tuky
Ve Středomoří je olivový olej základem jídelníčku mnoha lidí. Pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, rakoviny, vysokého krevního tlaku, autoimunitních onemocnění a zánětlivých stavů, jako je ulcerózní kolitida. Mezi další zdravé středomořské tuky patří avokádo.
Ryby
Lidé podle tradiční středomořské stravy jedí ryby asi třikrát týdně. Některé z nejběžnějších druhů konzumovaných ryb zahrnují ryby bohaté na protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny. Patří mezi ně losos, makrela tuňák nebo sleď. Výzkumy ukazují, že konzumace ryb může prodloužit množství a kvalitu života.
Bylinky a koření
Přírodní koření je důležitou součástí středomořské stravy, protože nabízí aroma, barvu, chuť, přidané živiny a zdravotní přínosy. Bylinky a koření mají antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti. Snižují hladinu krevního cukru a cholesterolu a pozitivně ovlivňují náladu, poznávací schopnosti a střevní mikrobiom. Mezi bylinky a koření používané hojně ve středomořské stravě patří bazalka, bobkový list, hřebíček, kmín, česnek, majoránka, levandule, rozmarýn, oregáno, pepř, šalvěj, estragon nebo tymián.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.