Jídlo a recepty

Seznam nejvíce nenáviděných potravin a důvody, proč je lidé nemají rádi

Jaké suroviny se vyskytují v seznamu těch, které nemůžete ani cítit? Pojďme se společně podívat na potraviny, které se řadí k těm nejvíce nenáviděným.

Jídla, které nenávidíme, máme všichni

Každý z nás máme potraviny a jídla, která nemáme rádi a za každou cenu se jim vyhýbáme. Objevují se ta vaše v seznamu těch nejvíce nenáviděných? Pojďme se na ně společně podívat.

Houby

V seznamu potravin, které nemají příliš obdivovatelů, se nacházejí například houby. Nejčastějším důvodem toho, proč je někteří lidé nemohou ani cítit, je jejich slizká struktura. Ta se ale odvíjí od toho, jakým způsobem jsou houby připraveny.

Lilek

Podobně jako houby, také lilek u lidí vyvolává protichůdné reakce. Někteří na něj nedají dopustit, jiní se mu obloukem vyhýbají. Proč? Jeho slupka je nahořklá a vnitřek může připomínat houbu. V minulosti se ho lidé v Evropě a Americe dokonce báli konzumovat, neboť měli strach, že způsobuje šílenství. Ovšem v Africe na něj od nepaměti nedají zdejší obyvatelé dopustit a používají ho zejména v tradičním léčitelství. Lilek najde své uplatnění v africkém lidovém léčitelství při léčbě epilepsie, chřipky, bolesti v krku a také se používá pro zmírnění křečí.

Řepa

Velké popularitě mezi strávníky se netěší ani řepa. Tato červená zelenina, po které vám zůstanou ruce zbarvené klidně i několik dní, totiž některým lidem připomíná svou chutí hlínu. To je dáno tím, že řepa obsahuje látku zvanou geosmin. Tuto látku máme spojenou také s vůní deště. Kupodivu se najde skutečně mnoho lidí, kteří geosmin nemají rádi, a proto nemají rádi ani červenou řepu.

Olivy

Další potravinou, kterou buď milujete nebo nenávidíte, jsou olivy. To, zda je máte rádi nebo je naopak nemůžete ani cítit, je z velké části dáno výchovou a prostředím, z kterého pocházíte. V některých kulturách jsou olivy přirozenou součástí národní kuchyně, a proto s nimi děti přicházejí do styku již odmala. V jiných kulturách ale nehrají olivy tak velkou roli a mnoho lidí se s nimi setká až v dospělosti. Chutí, kterou odpůrci oliv nemají rádi, je ona kyselost a nahořklá chuť, jež jsou pro ně typické.

Koriandr

Také bylinka koriandr má mnoho odpůrců. Protože je nedílnou součástí mnoha asijských jídel, určitě jste s ní někdy již přišli do kontaktu. Otázkou ale zůstává: chutnala vám a nebo vám svou chutí a vůní připomínala mýdlo? Právě mýdlová chuť je důvodem, proč někteří lidé koriandr skutečně nesnášejí a doslova ho nemohou ani cítit. To ale není vše. Tato nesnášenlivost koriandru má také vědecké vysvětlení. Pokud vy sami nebo někdo ve vašem okolí připodobňuje aroma a chuť koriandru k mýdlu, může za to gen OR6A2. Lidé, kteří tento gen mají, skutečně z koriandru pociťují pachuť mýdla a pravděpodobně si nikdy nenajde místo v jejich jídelníčku. Podle vědců se tento gen objevuje u 10 až 15 % obyvatel Evropy.

Durian

Ovoce durian sice v nabídce českých prodejen nepotkáte, ale možná jste s ním přišli do styku na nějaké zahraniční dovolené. Na setkání s durianem se totiž nedá zapomenout, neboť jeho zápach je skutečně nezapomenutelný. Pokud se ovšem přes jeho nelibé aroma dostanete, možná mu přijdete na chuť.

Rajčata

Pro někoho to může být překvapivé, ale také rajčata se řadí k potravinám, které ne každý jí. Svůj díl viny na tom má také kyselina glutamová, jež se v nich vyskytuje. Někteří jedinci kvůli ní při konzumaci rajčat pociťují chuť umami. Jiným ovšem vadí jejich struktura a v syrové podobě se jim vyhýbají.

Ančovičky

Drobné rybičky zvané ančovičky jsou sice součástí mnoha pokrmů, ale přesto se najde mnoho lidí, kteří je zkrátka nemají rádi. Častým důvodem toho, proč lidé při přípravě pokrmů nesahají po ančovičkách, je jejich nelibá vůně a typický rybí zápach.

Sýr s modrou plísní

U aromatických surovin ještě chvíli zůstaneme. Musíme totiž zmínit také sýr s modrou plísní. Důvod, proč ho někteří lidé nemají rádi, asi není nutné příliš zdůrazňovat. Je pro něj typický velice silný zápach a také výrazná vůně. Jestliže nepatříte k milovníkům plísňových sýrů, je zcela pochopitelné, že ani sýr s modrou plísní není vaším oblíbencem. Na tomto faktu pravděpodobně nezmění nic ani to, že plíseň vyskytující se v sýru je zcela neškodná a sýr s modrou plísní je cenným zdrojem vápníku.

Růžičková kapusta

Mnoho dospělých již odmala nesnáší růžičkovou kapustu a má na tuto drobnou zeleninu mnoho ošklivých vzpomínek z mateřské školy. Hlavní příčinou toho, proč je růžičková kapusta tolik nenáviděná, je její hořká chuť. Tento nenávistný postoj k růžičkové kapustě má dokonce své vědecké vysvětlení. Lidé jsou totiž přirozeně naprogramováni tak, aby neměli v oblibě hořká jídla. Na vině této zášti je historie a příroda. Pokud totiž nějaká rostlina chutná hořce, může být jedovatá. Nenávist k růžičkové kapustě je tedy obranou těla před otravou. Když si ale tuto drobnou zimní zeleninu připravíte správně, skutečně si na ni pochutnáte a dodáte svému tělu množství důležitých látek.

Rozinky

Poměrně neoblíbenou surovinou jsou také rozinky.  Tyto drobné, vrásčité a trochu kyselé sušené hrozny jsou u dětí a mladých lidí poměrně nepopulární. Pokud byste se odpůrců rozinek zeptali na to, co na nich nemají rádi, pravděpodobně by zmínili žvýkavost a lepivou texturu. Řada jedinců také nemáte ráda jejich příliš sladkou chuť.

Kolik potravin ze seznamu těch nejvíce nenáviděných milujete a nedáte na ně dopustit a kolik jich naopak nemůžete ani vystát?

Zdroj textu: www.realsimple.com, www.therecipe.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button