Jídlo a receptyZdraví

Podzimní čas s sebou přináší zdravou a chutnou zeleninu

Podzim je období sklizně a nabízí nám celou řadu chutné a zdravé sezónní zeleniny, která je dostupná.

TOP podzimní zelenina s celou řadou benefitů

  • Kapusta – tato listová superpotravina by rozhodně neměla chybět v našem jídelníčku. Je plná antioxidantů, vitamínů (A, B, C, K) a životně důležitých minerálů.
  • Sladké brambory – mají vysoký obsah vitamínů A a C. Poskytují přirozené sacharidy, které tělo využívá jako zdroj energie. Nalezneme v nich i draslík podporující zdraví srdce, nebo vlákninu s blahodárným vlivem na naše trávení a střeva.
  • Brokolice – poskytuje našemu tělu silné antioxidanty, minerály a vlákninu. Zapomínat nesmíme ani na chlorofyl, fenolické sloučeniny nebo vitamíny E a K.

brokolice

  • Růžičková kapusta – má vysoký obsah vlákniny, vápníku, draslíku, vitamínu C a K nebo kyseliny listové.
  • Zelí – nabízí vitamíny K a C, mangan a antioxidanty, mezi něž patří antokyany.
  • Květák – můžeme jej využít jako nízkosacharidovou náhradu za brambory. Také je zdrojem některých karotenoidů, vlákniny, folátu, fenolických sloučenin nebo draslíku.
  • Mrkev – je skvělým způsobem jak zvýšit příjem vitamínu A a karotenoidů. Ty pomáhají chránit oči a pokožku proti poškození buněk. Mezi další přínosné látky patří vitamín K, draslík, thiamin nebo vláknina.
  • Pastinák – je bohatý na vlákninu, vitamín C a hořčík.
  • Tuřín – tato kořenová zelenina poskytuje vitamíny A,C a K, draslík, folát, měď nebo mangan.
  • Celer – je dobrým zdrojem vitamínů C a B a fosforu.
  • Fenykl – podporuje dobré trávení. Obsahuje protizánětlivé, antimikrobiální a protinádorové sloučeniny a antioxidanty. Je bohatým zdroje fenolických sloučenin, včetně bioflavonoidů, taninů nebo draslíku.
  • Zelené fazolky – jsou plné vitamínů A, C a K. Také obsahují mangan, folát nebo vlákninu.
  • Artyčoky – nabízejí vitamín C a hořčík. Také obsahují železo a bílkoviny.

Výhody pro zdraví

Tyto druhy podzimní zeleniny podporují náš imunitní systém, správné fungování trávicí soustavy a střev a tělu dodají celou řadu potřebných živin. Jejich konzumací pomáháme tělu snižovat záněty a poškození způsobené volnými radikály. Fungují jako prevence zácpy, podporují zdravou hladinu krevního cukru, cholesterolu i krevního tlaku.

Zdroj náhledových obtázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button