Jídlo a recepty

Pochutnejte si na hnědé rýži

Hnědá rýže obsahuje velké množství vlákniny. Díky tomu je zdravější, než rýže bílá. Kromě toho nabízí některé vitamíny a minerály nebo esenciální aminokyseliny.

Jak vařit hnědou rýži?

Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny trvá její vaření o trochu déle. Před vařením je potřeba hnědou rýži namočit na 15-20 minut.

Při vaření by mělo být množství vody dvojnásobné, než množství rýže. Připravte si jeden díl rýže a dva díly vody. Rýži vařte se lžičkou oleje po dobu 30-45 minut.

Tipy pro vás

  • K nakypření je ideálním pomocníkem vidlička.
  • Pokud chcete hnědou rýži použít na salát nebo rizoto, sáhněte do nabídky hnědé rýže malozrnné.
  • Pro přípravu pilafů je vhodná hnědá rýže dlouhozrnná nebo basmati.

Kuřecí polévka s hnědou rýží

Hnědou rýži nemusíte používat jenom jako přílohu nebo hlavní chod. Může tvořit také součást kuřecí polévky.

Suroviny pro přípravu polévky

  • kuřecí vývar – množství dle potřeby
  • 1 malá červená cibule nakrájená nadrobno
  • mrkev dle chuti
  • kousek řapíkatého celeru
  • bobkový list
  • kousek kuřecích prsou
  • polévkové bylinky
  • sůl dle chuti

Postup přípravy

Do vývaru vložte nakrájená kuřecí prsa, osolte a povařte. Přidejte nakrájenou zeleninu a bobkový list a ještě chvíli vařte. Přidejte propranou rýži a vařte asi 40 minut. Vyjměte bobkový list, přidejte jemně posekané polévkové bylinky a dochuťte solí.

Hnědá rýže na sladký způsob

Hnědá rýže se dát využít nejen pro přípravu slaných, ale i sladkých pokrmů.

Suroviny pro přípravu

  • šálek hnědé rýže
  • 3,5 šálku mléka
  • 2 šálky cukru
  • špetka kardamonu
  • kešu ořechy nasekané nadrobno
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • rozinky nebo jiné druhy sušeného či čerstvého ovoce

Postup přípravy

Hnědou rýži namočte na půl hodiny do studené vody. Následně ji slijte, přidejte mléko a vařte asi 40 minut na středním plameni. Uvařenou rýži přesypte do misky přidejte kardamon a cukr a dobře promíchejte. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo, přidejte kešu a opražte dozlatova, vmíchejte rozinky nebo jiné druhy ovoce. Vzniklou směs přidejte do misky s rýží a dobře promíchejte.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button