Konzumace vyvážené stravy, která obsahuje dostatek zeleniny, představuje účinný a jednoduchý způsob, jak si udržet zdravou váhu. Zelenina má přirozeně nízký obsah kalorií, naopak vysoký obsah vlákniny a vody. Díky tomu máte déle pocit sytosti. Navíc poskytuje tělu vitamíny, minerály a další prospěšné sloučeniny, které mají zdravotní výhody. Kterou zeleninu tedy zařadit do jídelníčku pro podporu zdravého a udržitelného procesu hubnutí?
Chřest
Kromě nízkého obsahu kalorií získáte konzumací chřestu velké množství vlákniny. Jeden šálek chřestu obsahuje 3,6 gramů vlákniny a pouhých 40 kalorií. Vláknina je při hubnutí důležitá, neboť se pomalu tráví a podporuje delší pocit sytosti. Kromě toho podporuje vláknina zdravé tráví a pravidelné vyprazdňování. Chřest skvěle chutná připravený v páře nebo grilovaný.
Růžičková kapusta
Jeden šálek růžičkové kapusty poskytuje 4 gramy vlákniny a 56 kalorií. Kromě toho obsahuje fytochemikálie glukosinoláty, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny, srdečních chorob a některých chronických onemocnění. Růžičkovou kapustu můžete konzumovat jako skvělou přílohu – pečenou a pokapanou olivovým olejem, dochucenou solí a pepřem.
Špenát
Kromě nízkého množství kalorií má špenát vyšší obsah vody. Patří mezi velmi univerzální druhy zeleniny. Můžete jej použít jako přílohu, přidat do smoothie, orestovat nebo přidat do zeleninového salátu.
Květák
Tato zelenina si nachází stále více příznivců. Kromě klasické úpravy jej lze použít pro přípravu květákové rýže nebo květákového pyré, které poslouží jako náhrada bramborové kaše. Jeden šálek vařeného květáku nám poskytne 2,9 gramů vlákniny a pouhých 29 kalorií. Tato brukvovitá zelenina také obsahuje větší množství rostlinných sterolů – stanolů. Ty pomáhají snižovat vysokou hladinu škodlivého cholesterolu a zlepšují zdraví srdce. Květák se dá konzumovat syrový, pečený či dušený.
Mrkev
Kromě malého množství kalorií obsahuje mrkev přírodní cukry, které dodají pokrmům nasládlou chuť. Jeden šálek mrkve obsahuje 3,4 gramy vlákniny a 50 kalorií. Kromě toho se v mrkvi nacházejí karotenoidní antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko výskytu cukrovky 2. typu a rakoviny.
Papriky
Nejen, že mají papriky nízký obsah kalorií, navíc tělu poskytnou vlákninu a vitamín C. Jeden šálek syrové červené papriky obsahuje 3,2 gramy vlákniny a 39 kalorií.
Zelené fazolky
Jeden šálek vařených zelených fazolek obsahuje 3,8 gramů vlákniny a 37 kalorií. Používejte raději čerstvé nebo mražené fazolky. Konzervované mohou obsahovat větší množství sodíku.
Brokolice
Nejen, že má nízký obsah kalorií, ale má také poměrně vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jeden šálek vařené brokolice nabízí 5 gramů vlákniny, 3,7 gramů bílkovin a 55 kalorií. Brokolice má navíc vysoký obsah vitamínů C, K a folátu, který je životně důležitý pro růst plodu během těhotenství. Kromě toho obsahuje brokolice živiny a fytochemikálie, které mohou snížit zánět, podpořit zdraví srdce, zlepšit zdraví kostí a dokonce chránit před určitými typy rakoviny.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.