Spolupráce

Náhrada cukru, která je nejzdravější?

Náhražky, náhražky nebo jen obvyklá sladidla. V dnešní době existuje mnoho alternativ. Stále častěji se vzdáváme klasického cukru a výrobků, které ho obsahují, ve prospěch zdravějších. Které náhražky jsou nejlepší? Co se vyplatí používat denně, například při domácím pečení?

Může být sladidlo zdravé?

Víme, že cukr není zdravý, ale většina z nás má ráda sladkou chuť a nemůže si pomoci. Při hledání náhražek si musíme odpovědět na otázku, zda chceme nahradit nezdravý cukr něčím podobně nezdravým, nebo zda chceme zdravější a přirozenější alternativu. Můžeme používat aspartam a další chemické látky, ale je lepší zvolit něco, co je bližší přírodě.

Přeceňovaný je také agávový sirup, který se prakticky z 90 % skládá z fruktózy. Je to cukr, který je v ovoci jednoduše přítomen, ale žádné ovoce ho neobsahuje v tak vysoké koncentraci. Má nízký glykemický index (15-30), který je tím nižší, čím vyšší je obsah fruktózy v sirupu. Glykemický index však není všechno. Nadbytek fruktózy je zdraví nebezpečný. Ačkoli je velmi podobná glukóze, proces jejího metabolismu je odlišný.

Druhy sladkých náhražek

Cennými přírodními sladidly jsou stévie nebo xylitol. Stévie je sladší než cukr, ale má poměrně specifickou chuť, takže nebude vyhovovat každému. Xylitol je naopak přírodní cukr vyráběný z břízy. Jeho sladivost je podobná cukru, ale má velmi nízký glykemický index. Stále máme javorový sirup a různé druhy medu, které mají kromě sladké chuti i mnoho léčivých vlastností. V případě medu je třeba dávat pozor na teplotu, protože zahřátím na 42 stupňů ztrácí med své zdraví prospěšné vlastnosti a stává se z něj jednoduchý cukr.

ovoce místo cukru

Ne všechny náhražky cukru jsou pro diabetiky vhodné. Lidé se zdravotními problémy souvisejícími s hladinou cukru by se měli vyhýbat javorovému sirupu, datlovému sirupu, melase a medu kvůli jejich vysokému glykemickému indexu. Stévie, xylitol nebo erytritol mají velmi nízkou, a proto se doporučují diabetikům.

Přirozená sladkost

Nejlepší volbou je používat co nejméně zpracované produkty. Můžeme si vybrat ovoce nebo ořechy, které svou sladkou chutí zpestří naše pokrmy. Sultánky, meruňky, fíky, sušené švestky, ananasy nebo banány se hodí do zdravého pečiva, muffinů, omelet, koktejlů, tvarohu nebo ovesné kaše. Můžete si také vyrobit vlastní datlový sirup. Datle jednoduše zalijte horkou vodou a namočte je. Po několika hodinách datle blanšírujte a získáte domácí sirup, který můžete uchovávat v lednici a přidávat do dezertů nebo sladkých snídaní.

Zdroj náhledového obrázku: Allnutrion

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button