Kromě složení stravy ovlivňují zdravý jídelníček i jiné faktory.
Snižte tempo
Tempo, kterým jíte, ovlivňuje množství stravy, kterou zkonzumujete. Čím jíte rychleji, tím více potravin zkonzumujete a váš index hmotnosti bude vyšší. Chuť k jídlu ovlivňují hormony, které dávají mozku signály o vašem hladu nebo nasycení. Než mozek tyto informace přijme a zpracuje, nějakou dobu to trvá. Pokud tedy jíte pomaleji, poskytnete mozku dostatek času. Pomalejší konzumace stravy je také spojována s důkladnějším žvýkáním a tím i nižší konzumací stravy.
Volte celozrnné pečivo
Celozrnné pečivo nabízí celou řadu zdravotních výhod včetně snížení rizika výskytu cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny. Kromě toho je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B a minerálů jako je zinek, hořčík, mangan nebo železo.
Přidejte do jídelníčku jogurt řeckého typu
Tento druh jogurtu má hustší konzistenci a je daleko více krémovější, než jogurt obyčejný. Také obsahuje více kvalitních tuků a bílkovin, méně sacharidů a méně laktózy. Konzumace kvalitních bílkovin vás více zasytí.
Vejce ke snídani
Nabízejí velké množství kvalitních bílkovin nebo cholin. Ranní konzumace vajec zvýší váš pocit sytosti a při konzumaci dalších jídel budete potřebovat míně kalorií. Tento fakt je užitečný v případě, že si hlídáte svoji váhu a pokud je vaším cílem redukce hmotnosti.
Dostatečný přísun tekutin
Pití vody před jídlem může pomoci snížit chuť k jídlu a příjem potravy během stravování. Čistá voda neobsahuje žádné kalorie a cukry.
Alespoň jednou týdně zdravý recept
Nový a zdravý recept může být zábavný způsob, jak rozšířit jídelníček. Zkuste alespoň jednou týdně vyzkoušet zdravý recept nebo alespoň zdravější verzi vašeho oblíbeného receptu, s novými přísadami v podobě zeleniny nebo bylinek.
Nejprve konzumujte zeleninu
Zařaďte ji do svého jídelníčku jako předkrm, klidně syrovou nebo ve formě salátu. Díky tomu snížíte hlad a později zkonzumujete méně pokrmů. Do těla také dostanete zdravé kalorie, vitamíny, minerály a vlákninu. I ta dodá větší pocit sytosti. Kromě toho konzumace zeleniny před jídlem, které obsahuje více sacharidů, má pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi.
Vařte častěji doma
Zkuste si častěji pokrmy připravovat doma, místo návštěvy restaurace. Kromě toho, že víte, co do pokrmu dáte a jak jej připravujete, ušetříte i finanční prostředky.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.