Jíte rádi čerstvou zeleninu? Podle dietologů je vhodnější, když si některé druhy zeleniny budete kupovat raději v mraženém stavu.
Proč je některé druhy zeleniny lepší kupovat mražené?
Zajímá vás, proč neustále slýcháme ze všech stran, že nejzdravější zelenina je čerstvá, ale najednou vám doporučujeme, abyste si některé druhy kupovali raději v mražené variantě? Vysvětlení je poměrně prosté. U některých druhů zeleniny totiž platí, že v mraženém stavu si snáze dokážou zachovat svou nutriční hodnotu a také kvalitu. V čerstvém stavu podléhají rychlé zkáze a pokud je okamžitě nezkonzumujete, můžete je v mnoha případech rovnou vyhodit. Jakých konkrétních druhů zeleniny se to týká?
Mražená zelenina je zdravá a cenově dostupná
Snažíte se stravovat zdravě, ale ceny čerstvé zeleniny v obchodech vás často šokují? Sáhněte po mražené variantě. Nejen, že je levnější, ale je také zdravá. U některých druhů zeleniny dokonce platí, že je mnohem vhodnější dávat přednost mražené variantě před tou čerstvou.
Špenát
Neodoláte špenátu a rádi ho přidáváte do palačinek, k těstovinám a samozřejmě i ke knedlíkům a masu? Jakmile špenát tepelně upravíte, ztratí většinu svého objemu, ale naopak z něj snáze získáte vápník, hořčík a železo. Některé zdroje dokonce uvádějí, že z tepelně zpracovaného špenátu získáte až trojnásobek vápníku oproti tomu, kdybyste ho konzumovali syrový. Jak ale tepelně upravený špenát souvisí s tím zmrazeným?
Největší množství živin má špenát v okamžiku sklizně. Než se ale dostane až k vám domů, má před sebou dlouhou cestu. Nejlepším způsobem, jak do svého těla dostat maximum zdraví prospěšných látek ze špenátu, je koupě mražené verze. Špenát se totiž zmrazuje ihned po sklizni, a tudíž se v něm skrývá maximum živin.
Kukuřice
Jakou formu kukuřice máte nejraději? Dáváte přednost té přímo z pole, vařené nebo snad konzervované? Kukuřici je možné připravit na stovky různých způsobů a pokaždé bude chutnat trochu jinak. Jestli vám vyhovuje ona typická sladká chuť kukuřice, nakupte si ji v mraženém stavu. Opět platí to stejné, jako v případě špenátu. K zmrazení kukuřice dochází nedlouho po sklizni a udrží si svou sladkou chuť a také nutriční hodnoty.
Brokolice
Nedáte dopustit na krásně zelenou brokolici, ze které si můžete uvařit lahodnou polévku, přidat ji k těstovinám nebo ji například využít jako přílohu? Pokud si brokolici často kupujete čerstvou, možná se vám již někdy přihodilo, že jste ji okamžitě nezpracovali a ona začala ztrácet svou zelenou barvu a začala dokonce žloutnout. Kromě svého krásného vzhledu ale rychle ztrácí také svůj obsah vitamínů, zejména vitamínu C. Koupě mražené brokolice je tak skvělým řešením.
Květák
Není to ale pouze brokolice, která během skladování ztrácí svůj krásný vzhled a čerstvost. O květáku platí totiž to samé. Květák je skvělým zdrojem vlákniny a při přípravě jídel ho můžete využít také místo rýže. Ve srovnání s ní má totiž nižší obsah sacharidů. Jestli se ale obáváte toho, že si v obchodě koupíte čerstvý květák a nenajdete si okamžitě čas na jeho zpracování, bez obav si do košíku vložte sáček s mraženým květákem. V mraženém stavu se s ním mnohem lépe pracuje a je plný výživných látek.
Zelené fazolky
Kupujete si zelené fazolky v čerstvém stavu? Pokud ano, jistě vám nemusíme zdůrazňovat že na vzduchu rychle ztrácejí svou pevnost a časem změknou. Zato v mraženém stavu si neustále uchovávají svou strukturu, chuť i obsah vitamínů.
Hrášek
Další zeleninou, u které je lepší koupit ji v mraženém stavu, je hrášek. Oproti čerstvé variantě vydrží déle sladký a křupavý. A proč zařadit hrášek do svého jídelníčku? Je skvělým zdrojem bílkovin a jeho přípravou nestrávíte mnoho času.
Kapusta a listová zelenina
O kapustě a listové zelenině lze prohlásit, že si nejlépe udržují své nutriční hodnoty v mraženém stavu. V tom čerstvém totiž rychle začínají vadnout a navíc přicházejí o důležité živiny.
Máslová dýně
Máte rádi pokrmy z dýně a snažíte se její sezónu využít naplno a přidáváte ji do většiny podzimních pokrmů? Na máslové dýni si můžete pochutnávat celý rok. Stačí, když si ji koupíte v mraženém stavu. Máslová dýně je nadupaná vitamínem A a vlákninou. Navíc se jí hodí mít po ruce také v létě, zejména v období horka. Postará se totiž o to, že budete dostatečně hydratovaní.
Výhody mražené zeleniny
- Kromě toho, že některé druhy zeleniny jsou v mraženém stavu zdravější než v tom čerstvém, neustálá zásoba zeleniny v mrazáku vám pomůže lépe pokrýt doporučený denní příjem zeleniny.
- Dále je příprava některých typů mražené zeleniny snazší než práce s jejich čerstvou variantou.
- V neposlední řadě si můžete na své oblíbené zelenině pochutnávat celoročně a nemusíte čekat na to, až nastane její sezóna.
- Velkou výhodou je také trvanlivost mražené zeleniny, jež je s trvanlivostí té čerstvé nesrovnatelná.
- Zapomínat nesmíme ani na to, že při používání mražené zeleniny nedochází k plýtvání, neboť se nemusíte zbavovat uschlé či plesnivé části.
- Nákup mražené zeleniny ocení také vaše peněženka.
Až příště sáhnete v obchodě raději pro sáčku s mraženou zeleninou, rozhodně nemusíte mít výčitky. V mnoha případech se jedná dokonce o mnohem lepší volbu, než si zeleninu koupit čerstvou. V mraženém stavu si totiž zelenina uchovává nejen svou chuť a strukturu, ale také obsah živin.
Zdroj foto: www.realsimple.com, www.thekitchn.com
Zdroj textu: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.