Spolupráce

Datle – nutriční hodnoty a zdravotní vlastnosti. Jak jíst datle?

Datle čerstvé i sušené jsou pokladnicí látek důležitých pro zdraví. Cení si je sportovci, pomáhají také předcházet kardiovaskulárním chorobám nebo podporují trávení.

Datle – plod datlovníku

Datle jsou plody datlovníku – prastarého ovocného stromu, který se pěstuje již od pravěku. V současné době se datlová palma vyskytuje především v jihozápadní Asii, severní Africe a na jihu Spojených států. Dospělá datlová palma může dosahovat výšky až 40 metrů a má 40 plodnic – každý z nich obsahuje asi 30 datlí. Výživové hodnoty a zdraví prospěšné vlastnosti datlí je činí nazývány chlebem života , zatímco datlová palma samotná byla nazývána stromem života .

Datle – nutriční hodnoty. V jaké formě jsou nejlepší?

Datle jsou k dispozici čerstvé nebo sušené . Oboje jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a salicylátů, které mají vlastnosti podobné aspirinu. Existuje mnoho druhů datlí – nejoblíbenější jsou Deglet Nour a MedjoolJakou mají nutriční hodnotu?

Nutriční hodnoty Obsah na 100 g čerstvých datlí Deglet Noor Obsah na 100 g čerstvých datlí Medjool
Energetická hodnota 282 kcal 277 kcal
Protein 2,45 g 1,81 g
Sacharidy 75,03 g 74,97 g
Tuk 0,39 g 0,15 g
Vláknina 8 hodin 6,7 g
Vitamín C 0,4 mg 0 mg
Thiamin (vitamin B1) 0,052 mg 0,050 mg
Riboflavin (vitamin B2) 0,066 mg 0,060 mg
Niacin(vitamin B3) 1,274 mg 1 610 mg
Vitamín B6 0,165 mg 0,249 mg
Kyselina listová 19 ug 15 ug
Vitamín A 10 IU 149 IU
vitamín E 0,05 mg 0 mg
Vitamín K 2,7 ug 2,7 ug
Vápník 39 mg 64 mg
Železo 1,02 mg 0,90 mg
Hořčík 43 mg 54 mg
Fosfor 62 mg 62 mg
Draslík 656 mg 696 mg
Sodík 2 mg 1 mg
Zinek 0,29 mg 0,44 mg

Sušené datle mají podobné nutriční hodnoty jako čerstvé ovoce. Výjimkou je obsah vlákniny – čerstvé datle jí mají o něco méně než datle sušené, ve kterých je to asi 8,7 g na 100 g.

Datle – zdravotní vlastnosti. Kdo by měl jíst datle?

Podle studie nás datle mohou ochránit před usazováním cholesterolových usazenin na stěnách cév. Konzumace datlí přispívá ke zlepšení lipidového profilu, a tím pomáhá předcházet rozvoji aterosklerózy. Mohou tedy také snížit riziko dalších kardiovaskulárních onemocnění , včetně onemocnění koronárních tepen, srdečního infarktu nebo mrtvice.

Za zmínku stojí zejména vysoký obsah draslíku v datlích . V případě odrůdy Deglet Nour obsahuje 100 g ovoce 656 mg tohoto prvku a v datlích Medjool je to ještě více – celých 696 mg. Proč je to tak důležité? Draslík pomáhá udržovat normální krevní tlak a chrání nás před hypertenzí . Datle také obsahují přírodní salicyláty – látky, které působí jako aspirin, a přitom nedráždí žaludek.

Datle mohou být také užitečné v případě onemocnění trávicího systému . Bohatství vlákniny způsobuje, že datle urychlují střevní peristaltiku a přináší úlevu při zácpě . Při potížích s vyprazdňováním se doporučují zejména sušené datle, které mají o něco více vlákniny než syrové. Při zácpě mohou být dobrým řešením i doplňky stravy , jako jsou datlové tablety , které obnovují přirozený rytmus vyprazdňování. Sušené ovoce je dobré i při syndromu dráždivého tračníku. Tryptofan v nich přítomný je aminokyselina, která se podílí na metabolismu serotoninu – a jeho snížené množství může ovlivnit závažnost příznaků provázejících onemocnění.

Datle by se měly objevit i v jídelníčku lidí, kteří bojují s překyselením. Tyto plody mají alkalizující vlastnosti, tedy neutralizující kyseliny , díky čemuž mění pH žaludeční šťávy na zásaditější. To zase umožňuje snížit příznaky překyselení. Po datlích se vyplatí sáhnout i při stavech silného stresu, psychického vyčerpání nebo nespavosti . Tyto plody obsahují vitamíny skupiny B, které podporují činnost nervové soustavy, a taurin, který usnadňuje usínání a působí antidepresivně. Dobré výsledky v boji s oxidativním stresem mohou přinést také doplňky s tekutými datlemi , které navíc posilují imunitní systém a snižují únavu.

Datle by měli jíst i sportovci . Obsahují hodně jednoduchých cukrů, takže jsou skvělým zdrojem energie . Navíc účinně doplňují nedostatek glykogenu ve svalech a draslíku v těle, což je při dlouhodobé zátěži nesmírně důležité. Fyzicky aktivním lidem se doporučují také doplňky s tekutými datlemi , které pomáhají udržovat pružnost kloubů a podporují tvorbu kolagenu, nezbytného pro správnou funkci kostí a chrupavek.

Jak jíst datle?

Datle se dají konzumovat čerstvé i sušené . S úspěchem se dají přidávat i do různých pokrmů – salátů, müsli, jáhel, mléčných polévek, sladkého tvarohu, koláčů a dalšího pečiva nebo krup. Datle dokážou skvěle nahradit i sladkosti. Oblíbenou svačinou jsou tzv. power balls , které se vyrábí ze sušených datlí, ovesných vloček, ořechů, brusinek, kokosových vloček a medu. Datlový sirup lze naopak použít jako náhražku cukru do čaje nebo kávy .

Datle se z nějakého důvodu nazývají chlebem života. Plody datlí obsahují vitamíny, minerály a další látky, které pomáhají udržovat tělo v dobré kondici – podporují práci kardiovaskulárního systému a trávicího systému, snižují stres a jsou dobrým zdrojem zdravé energie.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button