Babské rady

Čaj z banánových slupek výtečně chutná a dokonce podpoří i naše zdraví

Pokud patříte mezi milovníky banánů, určitě si je kupujete pravidelně. Banány jsou ovoce, které zasytí. Lze jej využít pro přípravu moučníků i pomazánek. Víte však, že z jejich slupek se dá připravit čaj, který nejen dobře chutná, ale také nabízí celou řadu zdravotních výhod?

Proč si připravit čaj ze slupek od banánů?

Výhody tohoto čaje se v lidovém léčitelství využívají po celá staletí. Čaj obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Patří mezi ně pektin, vitamíny B6, B12 a C, minerály a stopové prvky (draslík, mangan, hořčík).

  • Pozitivní vliv na vysoký krevní tlak

Banány obsahují větší množství draslíku, který má pozitivní vliv na zdraví srdce a může pomoci snížit vysoký krevní tlak. Kromě toho reguluje rovnováhu tekutin v těle a pomáhá tak mírnit tlak v žilách.

  • Podpora lepší nálady a kvalitního spánku

Tělu dodá dopamin aserotonin. Ty podporují regulaci hormonů zlepšujících dobrou náladu a spánek. Blahodárný vliv na nervovou soustavu má i obsah vitamínu B6.

  • Podpora hubnutí

Dopamin a serotonin navozují pocit spokojenosti, který eliminuje možnost přejídání se, které způsobuje únava a podrážděnost.

  • Podpora dobrého trávení

Funkci hladké svaloviny optimalizují hořčík a draslík ve slupce obsažené. Tím pomáhají dokonale stimulovat pohyby střev, díky kterým je předcházeno výskytu zácpy a nadýmání. Zároveň dochází ke zlepšení činnosti střev, která mají, kromě jiného, za úkol vstřebávání živin.

Příprava čaje ze slupek banánů

Na přípravu jednoho šálku je potřeba slupka z jednoho banánu, ideálně v BIO kvalitě a zelená, ne z banánu zcela zralého. V mladých slupkách je výživných látek největší množství. Také se v nich nalézají probiotika a škrob.

Postup přípravy:

Do hrnce nalijeme 2 šálky vody, které přivedeme k varu. Následně vložíme omytou banánovou slupku, bez konců. Necháme vařit po dobu deseti minut. Následně odstavíme z plamene, vyjmeme slupku a necháme trochu vychladnout. Pro doslazení lze přidat trochu medu či přírodního sirupu (javorový, datlový, rýžový či jiný druh).

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button