Detoxikace – očista těla je přirozený způsob očisty, která probíhá v organismu nepřetržitě. Ulevuje tělu od nahromaděných škodlivin, kterými je zanesené. K vylučování toxinů pak dochází pomocí některých orgánů. Při pravidelné detoxikaci těla hrají důležitou roli játra, ledviny, plíce, lymfatický systém, tlusté střevo a dokonce i kůže.
Jakým způsobem podpořit přirozenou detoxikaci těla?
Existuje několik postupů, které můžete dodržovat, abyste podpořili přirozenou detoxikaci vašeho těla.
1. Dostatek tekutin
Zůstat hydratovaný je důležité pro vyplavení škodlivých látek. Dehydratace negativně ovlivňuje schopnost těla odstraňovat škodlivé látky potem a močí.
2. Dobrá spánková hygiena
Pořádný noční odpočinek je příležitostí těla načerpat energii a dohnat všechny jeho důležité funkce, včetně přirozené detoxikace. Když jsme bez dostatečného spánku, naše tělo nese zátěž a naše orgánové systémy mohou fungovat s nižší kapacitou. To může vést k negativním zdravotním dopadům, jako je třeba snížená sebedetoxikace.
3. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty
Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů chrání tělesné buňky před stresory, pomáhají udržovat tělesné orgány zdravé a podporují přirozené detoxikační systémy. Tyto potraviny nabízejí vysoký obsah antioxidantů – bobule, papriky, citrusové plody, brokolice, luštěniny nebo zelený čaj. Všechny potraviny rostlinného původu obsahují některé rostlinné sloučeniny bohaté na antioxidanty, takže pokud se budete snažit jíst více ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů, semen, koření a luštěnin, jste na dobré cestě.
4. Konzumace fermentovaných potravin pro zdravá střeva
Zdravá střeva a trávicí trakt podporují přirozené detoxikační systémy těla. Je to díky úzkému vztahu střevního mikrobiomu k našemu imunitnímu systému, který napomáhá rozkladu toxinů. Kvašené potraviny, mezi něž patří kimchi, zelí či jogurt, jsou plné probiotik, která podporují rozmanitý a zdravý střevní mikrobiom. Mezi fermentované potraviny patří také miso pasta, kysané zelí, kefír a kombucha.
5. Eliminace konzumace zpracovaných produktů
Ultra-zpracované potraviny způsobují zánět v celém těle. Tento zánět vyžaduje, aby naše orgánové systémy, včetně těch, které se podílejí na detoxikaci, pracovaly více. Navíc nadměrná, dlouhodobá konzumace ultrazpracovaných potravin je spojena s řadou chronických onemocnění, včetně těch, které ovlivňují naše hlavní detoxikační systémy, jako jsou onemocnění jater a ledvin.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.