Zdraví

Zdravotní přínosy omega-3 mastných kyselin a ve kterých potravinách jich nalezneme nejvíce

Pokud se jedná o zdraví prospěšné potraviny, málokterým věnujeme tolik pozornosti, jako omega-3 mastným kyselinám. Existuje celá řada přírodních zdrojů tohoto tělu prospěšného tuku. Nalezneme jej však i v doplňcích stravy. Proč jsou tyto tuky pro naše tělo zdravé a potřebuje je konzumovat denně?

Co jsou omega-3 mastné kyseliny?

Tuk patří do skupiny makroživin. Tuky se dělí na nasycené, nenasycené a trans-tuky. Omega-3 patří mezi nenasycené, do kategorie polynenasycených. Ty jsou pro naše zdraví nezbytné. Naše tělo je samo nesyntetizuje, musíme je tedy získávat z potravy. Jsou považovány za protizánětlivé a jsou protějškem omega-6 mastných kyselin.

Výhody omega-3

Jsou klíčovou součástí buněčných membrán v našem těle. Díky tomu se zapojují do celé řady životně důležitých funkcí.

Zdraví mozku

Hrají důležitou roli v kognitivních funkcím, pro paměť a celkové zdraví mozku. Optimální příjem omega-3 může pomoci předcházet neuropsychiatrickým poruchám – porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou nebo deprese. Také eliminují neurodegenerativní onemocnění mezi něž patří Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Zdraví srdce

Odborníci na výživu doporučují omega-3 pro zdraví srdce. Mohou pomáhat snižovat hladiny triglyceridů v krvi, riziko srdečních onemocnění a zároveň zvyšují elasticitu a funkci krevních cév. To pomáhá udržovat zdravou hladinu krevního tlaku a zlepšit průtok krve. Tyto zdravé tuky mohou podpořit zdravý srdeční rytmus. Omega-3 bývají spojovány s nižším rizikem výskytu srdečních chorob mezi něž patří infarkt.

infarkt

Imunitní zdraví

Omega-3 nabízejí protizánětlivé vlastnosti. Ty pomohou eliminovat produkci zánětlivých molekul v našem těle. Zánět patří mezi klíčové složky celé řady chronických obtíží a to včetně rakoviny, cukrovky 2. typu nebo autoimunitních poruch.

Zdraví střev

Omega-3 působí jako prebiotika. Přispívají k produkci protizánětlivých sloučenin, mezi které patří mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Tím zlepšují zdraví celého systému.

Potraviny s vyšším obsahem omega-3

Do této skupiny patří mastné ryby – především pak losos nebo tuňák, chia semínka, ústřice, lněné semínko, vlašské ořechy, sója nebo mořské řasy.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button