Jídlo a receptyZdraví

Zdravé versus nezdravé potraviny – na co si dát pozor?

To, co se objeví na našem talíři, má podstatný vliv na naše zdraví. Většina z nás si je vědoma negativních dopadů konzumace nezdravých pokrmů. Přesto někteří mají tendenci dopřávat si nezdravá jídla, především kvůli jejich lákavé chuti.

Co však znamená zdravé jídlo? Obsahuje dobré tuky a další živiny, které jsou životně důležité pro naše tělo. Zdravé potraviny a pokrmy nabízejí našemu tělu sílu a energii, podporují imunitu. Nezdravé pokrmy obsahují, kromě jiného, velké množství kalorií.

Typy olejů používaných v potravinách

Na trhu se objevuje velké množství kuchyňských olejů. Důležitým aspektem při jejich výběru je obsah nasycených a nenasycených tuků. Oleje s vysokým obsahem nenasycených tuků jsou považovány za zdravější alternativu. Nízký obsah nasycených tuků nabízejí oleje slunečnicový a olivový. Jsou považovány za zdravější.

Rafinované nebo nerafinované potraviny

Během rafinace se z olejů ztrácí spousta enzymů, vitamínů a vlákniny. Rafinované potraviny se do určité míry stávají nezdravými.

Potraviny s vyšším množstvím antioxidantů

Antioxidanty naše tělo potřebuje pro ochranu proti volným radikálům. Ty způsobují celou řadu zdravotních komplikací. Bohatým zdrojem těchto složek stravy jsou zelenina a ovoce.

Problémy spojené s nezdravým jídlem

Nezdravé pokrmy s vyšším obsahem tuků a cukrů se mohou stát návykovými. Pravidelná konzumace nezdravých potravin navíc zvyšuje naše chutě. Přidané cukry, vyšší množství tuků a jednoduché sacharidy zvyšují riziko vzniku obezity a dalších zdravotních komplikací.

Výhody zdravého stravování

Zdravé potraviny, mezi něž patří i ovoce a zelenina, mají vysoký obsah vlákniny. Ta uvolňuje energii pomalu a náš žaludek udrží delší dobu plný. Tím brání přejídání. Kromě toho udržuje ve zdraví trávicí soustavu a střeva. Kontroluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Proteiny z libového masa zlepšují funkci svalů. Antioxidanty bojují proti škodlivým volným radikálům, posilují imunitu. Na zdraví mozku a srdce mají dobrý vliv omega-3 tuky. Zdravé pokrmy nejsou zpracované, mají nižší obsah kalorií a jsou bohaté na základní živiny. Poskytují našemu tělu vše potřebné pro jeho správné fungování.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button