Jídlo a recepty

Jak využít ovoce jménem karambola

Nepleťte si název tohoto exotického ovoce s nehodou, srážkou, nebo kulečníkovým karambolem. Naopak karambola přispívá k příjemným pocitům, zejména uspokojuje chuťové buňky i náročných gurmetů, ale také může být hezkou ozdobou vánočního stolu, jelikož ze semínka lze vypěstovat krásnou hvězdici.

Co je tedy karambola?

V podstatě je to tropické ovoce bobulovitého tvaru. Plody mají zajímavý vhled a ještě zajímavější chuť. Konzumují se syrové, přidávají se do ovocných salátů, nebo se z nich vyrábí kompot a džem. Výborné jsou bobule karamboly také prosolené jako arašídy, případně kvašené jako zelí. Hodí se také na přípravu čatní.

Rozříznuté na plátky vytvoří charakteristickou pěticípou hvězdu. Na povrchu je tenká, průsvitná, hladká a voskově lesklá slupka. Dužina karamboly má sklovitě žlutou barvu, kolem středu má malá semínka a je velice šťavnatá, mírně nakyslé chuti.

Všestranné využití

Karambolu můžete v kuchyni připravovat na sladko, na kyselo, případně jako léčivku nebo ji můžete použít dokonce jako leštidlo. Bez chlazení vydrží až měsíc, jelikož se pro export sklízejí nedozrálé. Musí se však s nimi zacházet opatrně, aby se neotlačily.

Plody, listy a kořeny karamboly se využívají v lidovém léčitelství proti horečce, bolestem hlavy a průjmu. Mluvíme-li o karambole jako o leštidlu, platí to pro její šťávu, kterou lze odstranit různé skvrny, nebo s ní můžete leštit mosazné nádobí a jiné předměty.

Kde karambolu sehnat?

V každém obchodě s ovocem a zeleninou k dostání není, ale určitě ji seženete v hypermarketech Tesco, Interspar či Albert. Nesmí se dlouho skladovat, a proto se k nám dováží ještě nezralá. Plody se pak skladují při teplotě kolem 10° C a v dobrém stavu vydrží zhruba 4 týdny. Doma ji pak připravujte co nejdříve. Nejprve odstraňte semena, která se nedají jíst. Plody pak krájejte napříč na plátky, aby vznikly kýžené hvězdičky. Nejčastěji se jí čerstvá v exotických ovocných salátech, nebo se dobře hodí ke zmrzlině. Šťávu můžete použít na čištění, jak je uvedeno výše.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button