Její domovinou jsou oblasti Střední Ameriky, kde ji pěstovali a používali již starověcí Inkové a Aztékové. Některé druhy se pěstují pro listy, jiné zase pro zrno. Tento článek přináší informace o výhodách a možnostech využití zrna.
Zdravotní přínosy
Zrno obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek. Patří mezi ně rostlinné proteiny, vláknina, esenciální aminokyseliny (především lysin – podporuje produkci mozkových buněk a zdravý duševní vývoj), nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, B, C a E, kyselinu listovou, minerály (železo, zinek, vápník, měď, hořčík, draslík). Příznivý účinek na cévy nabízí obsah rutinu.
Pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, díky čemuž se jedná o účinnou prevenci proti srdečním obtížím. Vítané jsou také vlastnosti antioxidační. Kromě toho se jedná o potravinu bezlepkovou, s vyšším obsahem vlákniny. Ta má pozitivní vliv na trávicí soustavu. Vzhledem k tomu, že má nízký glykemický index, je ideální volbou při redukci váhy. Díky velkému obsahu různých vitamínů podpoří naši imunitu. Vápník pomáhá jako prevence proti osteoporóze.
Jak si amarant připravit?
Je to potravina velmi variabilní a můžeme ji upravovat různými způsoby. Lze ji využít jako přílohu a to buď samostatně nebo v kombinaci s rýží, kukuřicí nebo jáhlami. Je to surovina vhodná pro přípravu snídaňové kaše, kterou dochutíme ovocem, ořechy nebo medem. Můžeme jej přidat do zeleninové polévky. Uvařený a vychladlý amarant můžeme smíchat s různými druhy čerstvé zeleniny a získáme tak dokonalou svačinku nebo lehkou a chutnou večeři. Přidat jej můžeme také do rizota nebo zeleninového kuskusu. Připravit si z něj můžeme i chutný a zdravý pudink.
Příprava pudinku
60 gramů amarantu propláchneme ve studené vodě a vaříme asi ve 300 ml vody, po dobu 20 minut. Následně můžeme přidat kvalitní kakao nebo skořici. Po vychladnutí pak třeba med a citrón. Připravujeme jej den předem a necháme vychladnou v lednici.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.