Jídlo a receptyZdraví

Víte, jaké potraviny konzumovat během jednotlivých fází svého měsíčního cyklu?

Každá žena si je vědoma, že během svého měsíčního cyklu se její tělo i nálada mění. Možná však netušíte, že to, co jíte a pijete může ovlivnit celkové prožívání každé u jednotlivých fází. Přirozené hormonální výkyvy, k nimž dochází během menstruačního cyklu, mohou ovlivnit různé aspekty našeho metabolismu a to včetně jeho rychlosti, citlivosti na inzulín nebo regulace chuti k jídlu. Estrogen a progesteron – primární hormony zapojené do menstruačního cyklu, mohou ovlivnit výdej energie, využití makroživin a signály hladu.

Počátek cyklu až sedmý den

Jedná se o období menstruačního krvácení. Ženské hormony progesteron a estrogen jsou na nejnižší úrovni. Do jídelníčku zařaďte antioxidanty. Během období menstruace produkuje tělo větší množství volných radikálů. Antioxidanty tyto volné radikály neutralizují a pomáhají snižovat oxidační stres. Dobrými zdroji antioxidantů jsou zelená zelenina, ořechy a semínka, celozrnné produkty, sladké brambory, bobulové ovoce nebo zelený čaj. Zaměřte se na potraviny s protizánětlivými účinky. Pomáhají zmírňovat intenzitu menstruačních křečí. Do této kategorie patří ořechy, zázvor, kurkuma, hořká čokoláda nebo extra panenský olivový olej. Sáhněte po komplexních sacharidech, které upraví běžný krevní cukr. Během této fáze se zvyšuje hladina stresového hormonu kortizolu a ten má vliv na vaši chuť k jídlu.

Folikulární fáze – 8. – 13. den

Začínají se vyvíjet vajíčka. Jedno dozraje a uvolní se během další fáze – ovulace. Zvyšuje se hladina estrogenu. Do jídelníčku zařaďte sacharidy, především do první poloviny dne a přidejte i zdravé tuky (tučné ryby, mořské řasy, extra panenský olivový olej, avokádo, vejce). Během folikulární fáze tělo efektivněji spaluje tuky a to díky zvýšené citlivosti na inzulín. Tělo tak zpracuje efektivněji sacharidy a využije je pro energii, nikoli na ukládání jako tuky. Volte potraviny bohaté na fytoestrogeny- sojové boby, čočka, lněné semínko, cizrna.

olivový olej

Ovulační fáze – 14. – 17. den

Jedná se o nejplodnější období z celého cyklu. Hladina estrogenu je na nejvyšší úrovni, společně s dalšími hormony. Dochází k uvolnění zralého vajíčka. Konzumujte sacharidy s pomalým vstřebáváním. Zásobte se potravinami s protizánětlivými účinky. Snížení zánětů může zlepšit celkovou náladu a pohodu během ovulace. Mezi vhodné potraviny patří bobulové ovoce, zelenina, tučné ryby nebo ořechy. Pozor si dejte na příjem přidaného cukru. Nezapomínejte na dostatečnou hydrataci.

Luteální fáze – 17. – 28. den

Po ovulaci klesá hladina estrogenu a stoupá progesteron. Zaměřte se na protizánětlivé potraviny a potraviny bohaté na antioxidanty – losos, avokádo, extra panenský olivový olej, zelená listová zelenina, brokolice, cibule, česnek, bobulové ovoce. Příznak PMS pomáhají zvládat potraviny s vyšším obsahem vitamínu B6 – cizrna, losos, tmavá listová zelenina, zelenina s obsahem škrobu (brambory, hrách, kukuřice), ovoce.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button