Zdraví

Víte, jak zpomalit předčasné stárnutí?

Hledání dlouhověkosti se objevuje napříč všemi kulturami i národy. Na celém světě existují místa, kde se lidé pravidelně dožívají poměrně vysokého věku. Proč je tomu tak, co má na tento fakt vliv? Lidé se vydávají různými směry a zkoušejí různé způsoby, jak svůj život co nejvíce prodloužit. Někteří věří v magii a pověry, jiní ve vhodnou stravu a zdravý životní styl. Co tedy, kromě genetiky, může ovlivnit délku našeho života a zachování vitality a mladistvého vzhledu? Mohou to být potraviny? Tento článek se zaměřuje právě na ty, které by mohly pomoci v boji proti předčasnému stárnutí.

Zaměřeno na oleje

Možná jste již slyšeli, že středomořská strava prospívá našemu tělu. Proč je tomu tak? Za tímto tajemstvím se skrývá kvalitní olivový olej, který patří mezi neodmyslitelné součásti přípravy veškerých pokrmů.

Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny, řadí se do skupiny superpotravin. Obsahuje mononenasycené tuky, které pomáhají v boji proti vzniku srdečních chorob. Omega-3 mastné kyseliny podporují náš mozek. Polyfenoly jako antioxidanty bojují proti volným radikálům a nemocem, které souvisejí s vyšším věkem.

Dalším prospěšným olejem je olej kokosový. Ten také obsahuje zdravé esenciální tuky. Jeho pravidelná konzumace pomáhá zlepšovat kognitivní výkony. Kokosový olej má také pozitivní vliv na pokožku, proto jej nalezneme jako součást celé řady kosmetických produktů určených k hydrataci, regeneraci a k boji proti prvním vráskám. Mimo to ulevuje od negativních příznaků souvisejících s některými kožními obtížemi. Patří mezi ně ekzémy nebo lupenka.

Zelenina a ovoce

Mezi velmi účinné pomocníky pomáhající v boji proti předčasnému stárnutí z této kategorie se řadí bobuloviny – ostružiny, jahody, maliny, rybíz, angrešt, hroznové víno, třešně, borůvky nebo brusinky. Je jich tolik, že si každý určitě nalezne své favority, co se chuti týká. Pokud tyto drobné, avšak výživné druhy, zařadíme do svého jídelníčku, rozhodně nebudeme litovat. Bojují totiž proti oxidačnímu stresu a zánětům. Oxidační stres podporuje rychlejší stárnutí. Antioxidanty v bobulích obsažené bojují proti volným radikálům.

Vyzkoušet bychom měli také avokádo, které obsahuje větší množství vitamínu E, draslík, zdravé tuky a antioxidanty.

Ryby na talíři

I ryby hrají podstatnou roli ve středomořské stravě. Jejich konzumací pomáháme bojovat tělu proti stárnutí a neurodegenerativním změnám. Obsahují vyšší množství omega-3 tuků. Vzhledem k tomu, že mozek se skládá z více než poloviny svého obsahu z tukové tkáně, konzumace ryb pomáhá v boji proti poklesu kognitivního výkonu a ztrátě paměti související s věkem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button