Sůl patří při přípravě pokrmů mezi nejběžnější a nejčastěji používané dochucovací přísady. Její nadměrný příjem však může způsobovat celou řadu zdravotních komplikací. Patří mezi ně například vysoký krevní tlak.
Alternativy jako náhrada za sůl
Lidé s některými chronickými zdravotními obtížemi, kteří musejí omezit příjem soli, nebo ti, kteří její množství chtějí omezit sami, mohou pro dochucování pokrmů použít i jiné přísady. Podívejte se, které.
1. Česnek
Česnek je nejen chutnou, ale i zdravou alternativou soli. Lze jej přidat do omáček, polévek, pomazánek nebo pod maso.
Sloučeniny v česneku obsažené navíc podporují naši imunitu a pomáhají snižovat.
2. Citronová šťáva nebo kůra
Díky obsahu kyselin citronová šťáva a kůra zvýrazní chuť pokrmů. Obdobné účinky nabízí i limetka. Lze je používat pro dochucení salátů, na vařenou zeleninu, pro přípravu dresinků nebo marinád na maso, ryby a zeleninu.
3. Mletý černý pepř
černý pepř je vhodným doplňkem do polévek, k těstovinám nebo na maso. Kromě toho může pomoci snížit záněty spojované s chronickými zdravotními obtížemi.
Vyzkoušet můžete také pepř bílý nebo směs pepřů. Jako alternativu k pepři lze také použít papričky jalapeños nebo chilli.
4. Kopr
Svěží chuť činí tuto bylinku dokonalou alternativou soli. Je vhodný do pokrmů, které obsahují brambory, okurky nebo pokrmů připravovaných z ryb.
5. Sušená cibule nebo cibulový prášek
Stejně jako česnek, tak i cibule nabízí dochucení téměř pro všechny slané pokrmy. Lze je přidat do polévek, dušených pokrmů, dipů nebo salsy. Dokonce jimi dokonale ochutíte i hranolky.
6. Balsamikový ocet
Nabízí ostřejší chuť, s nádechem sladkosti. Lze jej používat při přípravě salátových dresinků, polévek, dušených mas nebo marinád na maso. Lze jím dochutit zeleninové saláty nebo dušenou či restovanou zeleninu.
7. Rozmarýn
Rozmarýn je bylinka velmi oblíbená. Velmi často se s ní setkáme při přípravě bylinkových olejů. Lze ji přidat do polévek, k dušeným nebo pečeným masům a zelenině, do dresinků či omáček. Pokud si pečete domácí chléb, zkuste sušený rozmarýn přidat do těsta.
8. Zázvor
Díky své štiplavé a trochu nasládlé chuti může nahradit sůl v celé řadě pokrmů. Používat můžete zázvor čerstvý nebo sušený. Zkuste jím dochutit zeleninové hranolky, zamíchat jej do omáčky, zeleninové polévky nebo marinády. Můžete si z něj připravit lahodný nápoj.
Kromě dokonalé chuti poskytuje také celou řadu léčebných výhod a posílí naši imunitu.
9. Koriandr
Vyrábí se mletím semínek a často se přidává do salsy, některých druhů polévek a do kari. Kromě toho obsahuje antioxidanty, které podporují naše zdraví a posílí imunitu.
10. Jablečný ocet
Lze jej přidat do marinády, salátových dresinků nebo na zeleninu. Kromě toho pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
11. Skořice
Přísada používaná především při přípravě sladkých pokrmů. Lze s ní však dochutit také některé rajčatové omáčky, masové směsi nebo marinády na krůtí nebo kuřecí maso.
12. Estragon
Nabízí jemně lékořicovou, svěží chuť. Zkuste jej přidat do míchaných vajec, kuřecího salátu, máslových omáček nebo do pokrmů připravovaných z kuřecího masa, ryb nebo zeleniny.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.