Naši náladu ovlivňuje celá řada faktorů – kvalitní spánek, míra stresu, práce, vztahy, fyzická i duševní aktivita nebo životní prostředí. Ne každý si však uvědomuje, že na naši náladu má vliv i to, co jíme.
Které potraviny nám náladu mohou zlepšit?
Náladu nám pomohou zlepšit potraviny, které podporují naše duševní zdraví a obsahují vlákninu, bílkoviny, antioxidanty, prebiotika nebo esenciální mastné kyseliny.
Celozrnné potraviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Tyto produkty mají sytící účinky a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Vláknina pomáhá zpomalovat trávení uhlohydrátů, získáme tak pro své tělo maximum ze stravy a vyhneme se prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi.
Potraviny s vyšším obsahem vlákniny také obsahují vitamíny skupiny B. Ty jsou dobré v boji proti stresu.
Které potraviny z této kategorie tedy zařadit do svého jídelníčku? Patří sem ovesné vločky, quinoa, celozrnné pečivo, hnědá rýže, amarant, ječmen, luštěniny, škrobová zelenina (brambory, dýně), škrobové ovoce (jablka, banány).
Potraviny s vyšším obsahem antioxidantů
Antioxidanty plní v našem těle důležité funkce. Také chrání buňky proti volným radikálům – jedná se o nestabilní a škodlivé molekuly, které bývají spojovány s výskytem rakoviny a dalších onemocnění. Nízký příjem antioxidantů bývá spojován s výskytem depresí. Zkusme do jídelníčku zařadit bobulové ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, goji nebo moruše) listovou zeleninu (špenát, rukola, kadeřávek, bok choy), další druhy zeleniny (artyčoky, chřest, ředkvičky, paprika) nebo kvalitní hořkou čokoládu.
Fermentované pokrmy
Obsahují probiotika, která podporují zdraví našeho mikrobiomu. Zdravá střeva se významnou částí podílejí na celkovém zdraví i dobré náladě. Kromě toho pokrmy fermentovaného charakteru zvyšují hladinu serotoninu, což je neurotransmiter, který reguluje náladu. Do této kategorie patří kysané zelí a další druhy zeleniny, kimchi, jogurty, kefír, kombucha, miso nebo tempeh.
Potraviny s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin
Zejména omega-3 a omega-6 tvoří důležitou složku stravy. Omega-3 bývají spojovány se zmírněním symptomů vztahujících se k depresím. Esenciální mastné kyseliny také mohou ovlivňovat úzkost. Mezi potraviny a produkty s vyšším obsahem esenciálních mastných kyselin se řadí tučné ryby (makrela, losos, treska, tuňák), ořechy a semínka (vlašské a lískové ořechy, lněné a dýňové semínko), avokádo nebo olivy.
Potraviny, které mohou náladu zhoršit
Mezi takové se řadí pokrmy sladké nebo s vysokým obsahem nezdravých tuků. Cukr je považován za první pomoc při úzkostech, depresi a vyčerpání, ale konzumace potravin a pokrmů s vysokým obsahem cukrů s sebou přináší riziko poruch nálad. Nezdravé tuky obsahují pokrmy smažené nebo pokrmy z rychlého občerstvení.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.