Zdraví

Varovné signály těla pro nadměrnou konzumaci soli

V minulosti se o sůl dokonce vedly války. Tato přísada byla v některých kulturách také uctívána a byly jí připisovány magické vlastnosti. Též sloužila jako platidlo. Její přínosy pro zdraví jsou četné a to především díky obsahu sodíku, který, kromě jiného, umožňuje snadné vstřebávání živin. Musí být však používána v přijatelném množství. Nadbytek soli může naopak našemu tělu uškodit. Má negativní vliv primárně na ledviny. Nadbytek soli nám dává tělo najevo některými varovnými signály, které si rozhodně zaslouží naši pozornost. Které to jsou?

Problémy s ledvinami

Tělo potřebuje sodík v malém množství pro regulaci výdeje tekutin a odpadních látek. Nadbytek sodíku v těle může mít negativní vliv na činnost ledvin, vyvíjí na ně tlak. Mohou se tvořit ledvinové kameny a objevují se i další choroby související s činností ledvin. Množství soli ve stravě by mělo být vyvážené.

Vysoký krevní tlak

Ten také souvisí s vysokou hladinou soli v těle. Nadměrné množství sodíku do značné míry snižuje průchodnost cév tím, že je stahuje. Výsledek je, že síla, která pumpuje krev do těla, musí být vyšší a tím dochází k nežádoucímu vyššímu tlaku i na cévy, to má za následek vysoký krevní tlak. Pokud budeme tento fakt ignorovat, mohou se objevit velmi závažné zdravotní obtíže.

Lámavé kosti

Pevnost kostí má na starosti vápník. Nadměrný příjem soli může jeho obsah snížit a tím se kosti stanou slabé a lámavé. Nebezpečí hrozí především v období puberty a u žen pak v době menopauzy. Kromě zlomenin hrozí i výskyt osteoporózy. Vysoká hladina sodíku může mít negativní dopad i na páteř, může způsobovat její chronické obtíže. Také se mohou objevit bolesti kloubů.

Výskyt otoků

Dávejte si pozor na neobvyklé zadržování vody a otoky rukou a nohou. K tomuto stavu obvykle dochází v případech, kdy ledviny produkují více tekutin, než je nutné. Sůl snižuje průtok krve v těle a ledviny mají pocit, že je potřeba ji kompenzovat. Díky tomu produkují větší množství tekutin, které se pak hromadí v různých částech těla a je příčinou otoků.

Riziko obezity

Vyšší hladina sodíku v krvi může zvýšit příjem kalorií. V důsledku toho se může objevit větší chuť k jídlu. Také se objevuje větší potřeba příjmu tekutin a v případě, že jsou jimi sycené či sladké nápoje, mohou být jednou z příčin obezity.

Jak nahradit sůl?

Sůl se používá k dochucování pokrmů. K tomu nám však mohou pomoci i některé bylinky a kořenící směsi. Jedná se především o pepř, zázvor, tymián či rozmarýn. Do polévek se hodí libeček, petrželka nebo bazalka. Tady volíme podle základu. Také česnek a cibule mohou s dochucením pokrmů pomoci. Zelené druhy bylinek navíc tělu dodají vitamín C a kyselinu listovou. To jsou další bonusy pro naše tělo užitečné. Do marinády na maso nebo zeleninu lze přidat trochu šťávy z limetky, citronu nebo pomeranče. Pokrm tak bude nejen křehčí a šťavnatější, ale také nabídne neotřelou chuť a bez zbytečného množství soli.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button