Jídlo a recepty

Už jste ochutnali exotické ovoce rambutan?

Plody rambutanu připomínají malé červené ježky. Samotný název rambutan znamenal původně „chlupatý“. Jejich tvar je kulovitý a pod pevnou slupkou je ukryta dužina sladkokyselé aromatické chuti.

Dužina obaluje ovální hnědobílé semeno. Rambutan vyrůstá v dlouhých rozvětvených plodenstvích na vysokých stálezelených stromech. Stromy rostou hlavně ve východní Asii, ale také na Srí Lance, Filipínách a v poslední době i v Austrálii. Největším pěstitelem však zůstává Thajsko, které je spolu s Vietnamem největším exportérem rambutanu.

Popis plodu rambutanu

Patří mezi nejkvalitnější a nejjemnější druhy tropického ovoce. Plody o velikosti 3-6 cm jsou kulovité a mají zeleno růžovou až karmínovou barvu. Pokryty jsou dlouhými měkkými ostny, které u starších plodů od špiček černají. Pod pevnou ale křehkou slupkou rozdělenou na tři části je ukryta šťavnatá, sklovitě žlutobílá dužina. Ta má jemnou sladkokyselou aromatickou chuť, která připomíná jiné exotické ovoce, a to liči. Tomuto ovoci se podobá rambutan i vzhledově.

Pěstování

Jelikož stromy rambutanu rostou v tropických podmínkách, museli byste mu při pěstování u nás takové podmínky vytvořit. Především vyžaduje vyšší vlhkost a kyprou humózní zeminu. Budete-li chtít s pěstováním začít od zasazení semene, musí být plné a dobře vyvinuté.

Plody si zachovávají nejlepší kvalitu, když jsou sklízeny i s větvičkami a na nich se ponechají co nejdéle.

Konzumace

Nejčastěji se rambutan jí čerstvý, když je vyloupete z jeho atraktivní slupky. Může se používat do ovocných salátů, sorbetů, k přípravě lehkých moučníků, želé nebo džemů. Dužinu lze použít také jako přílohu k masům stejně jako liči, ovšem rambutan má výraznější chuť. Pokrm s rambutanem tak získá exotický nádech.

Zajímavé je i semeno, které lze také jíst. Musí se však tepelně upravit, neboť syrové je jedovaté. Za velkou pochoutku je považováno semeno opražené nebo vařené. Přínosem pro zdraví je jeho vysoký obsah rostlinných tuků a kyselin. Dužina rambutanu je plná vitamínu C, bílkovin, tuků a vláknin.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button