HubnutíZdraví

Už jste ochutnali ředkev daikon? Pokud ne, děláte chybu

Tento druh ředkve nabízí nejen jedinečný vzhled, ale také zajímavou chuť, ale především celou řadu benefitů pro naše zdraví. Daikon je považována za základ asijské kuchyně. Nalezneme ji jako součást salátů, zeleninových příloh nebo polévek. Pokrmům dodá netradiční a zajímavou chuť. Konzumovat ji můžeme syrovou, vařenou nebo nakládanou. Její domovinou jsou některé části Asie, včetně Číny a Japonska.

Tělu prospěšné látky

Zelenina poskytuje našemu tělu vitamíny (C, B6), minerály a stopové prvky (měď, draslík, hořčík, železo), foláty, malé množství vlákniny, sacharidy a antioxidanty. Výhodou je velmi nízký obsah kalorií.

Vysoký obsah antioxidantů

Antioxidanty se řadí mez sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály a díky tomu brání oxidačnímu poškození buněk. Mezi antioxidanty obsažené v ředkvi daikon patří kvercetin a kyselina ferulová. Řadí se do skupiny polyfenolů. Konzumace stravy s vyšším obsahem antioxidantů by mohla pomoci snížit riziko vzniku některých chronických onemocnění.

Podpora hubnutí

Daikon obsahuje velmi malé množství kalorií a velké množství vlákniny. Jedná se tedy o dokonalý doplněk stravy určené pro redukci váhy. Vláknina se trávicím traktem pohybuje pomaleji, budeme se tedy cítit déle plni.

Vyrovnání hladiny krevního cukru

Vláknina, kterou ředkev obsahuje, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru v těle. Ředkev by také mohla fungovat v prevenci proti výskytu diabetu.

Podpora imunitního zdraví

Tu zajistí vitamín C, který hraje v podpoře imunity prioritní úlohu. Další sloučeniny podporující imunitu, jsou antioxidanty. Ty nejen bojují proti volným radikálům, ale také chrání před některými chronickými chorobami. Dokonce mohou pomoci snižovat záněty v těle. Tím brání poškození imunitních buněk a také zvyšují odolnost organismu vůči nemocem a infekcím.

Podpora zdraví trávicí soustavy

Vláknina pomáhá podpořit činnost střev a upravuje pravidelné vylučování odpadních látek z těla.

Vedlejší účinky

U některých citlivých jedinců se mohou objevit příznaky potravinové alergie – kopřivka, svědění nebo zažívací obtíže. Konzumaci by se měli vyhýbat i ti, kdo mají nebo měli potíže se štítnou žlázou. Vyšší obsah vlákniny také může způsobit nadýmání, plynatost nebo bolest žaludku.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button