Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Udržujte svoje srdce zdravé. Kdy hrozí onemocnění srdce?

Srdeční onemocnění patří mezi hlavní příčiny úmrtí. Chcete-li zabránit vzniku srdečních onemocnění, můžete:

  • zdravě se stravovat
  • být dostatečně aktivní
  • udržovat si zdravou váhu
  • přestat kouřit a držet se dál od pasivního kouření
  • kontrolovat svůj cholesterol
  • konzumovat alkohol pouze s mírou
  • zvládat stres

Kdy hrozí onemocnění srdce?

Srdeční onemocnění se může objevit u kohokoli. Vyšší riziko výskytu však má ten, kdo:

  • má vyšší hladinu cholesterolu
  • má vysoký krevní tlak
  • kouří
  • trpí nadváhou nebo obezitou
  • nemá dostatek zdravého pohybu
  • nekonzumuje zdravou stravu

Co je onemocnění srdce?

Nejčastěji se jedná o ischemickou chorobu srdeční. V tomto případě dochází k zablokování nebo zúžení koronárních tepen, které přivádějí krev do srdce. Příčinou je nahromadění cholesterolu a plaku (tukový materiál) uvnitř tepen.

Důvody:

  • vyšší množství škodlivého cholesterolu v krvi
  • vysoký krevní tlak
  • kouření
  • vyšší hladina cukru v krvi

Zdravá strava pro srdce

Zdraví srdce se dá ovlivnit vhodnou stravou.

Dostatek ovoce a zeleniny

Zelenina a ovoce jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc jsou také nízkokalorické a bohaté na vlákninu. Obsahují látky, které mohou pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

zelenina

Celá zrna

Celá zrna jsou dobrým zdrojem vlákniny a dalších živin, které hrají důležitou roli při regulaci krevního tlaku a zdraví srdce.

Minimalizace nezdravých tuků

Omezení množství nasycených a trans-tuků, které konzumujete, je důležitým krokem ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a snížení rizika onemocnění koronárních tepen. Vysoká hladina cholesterolu v krvi může vést k hromadění plaků v tepnách, nazývaných ateroskleróza, což může zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice. Když používáte tuky, vyberte si mononenasycené – olivový nebo řepkový olej. Polynenasycené tuky, které se nacházejí v některých rybách, avokádu, ořeších a semenech, jsou také dobrou volbou pro zdravou stravu.

Nízkotučné zdroje bílkovin

Libové maso, drůbež, ryby, nízkotučné mléčné výrobky a vejce jsou jedny z nejlepších zdrojů bílkovin. Některé druhy ryb jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou snižovat krevní tuky zvané triglyceridy. Nejvyšší množství omega-3 mastných kyselin najdete ve studenovodních rybách, jako je losos, makrela a sleď. Dalšími zdroji jsou lněné semínko, vlašské ořechy, sójové boby a řepkový olej. Dalšími zdroji jsou luštěniny, které navíc neobsahují škodlivý cholesterol.

Minimalizace solení

Konzumace příliš velkého množství soli vede k vysokému krevnímu tlaku. To je rizikový faktor pro onemocnění srdce. Zkuste, při přípravách pokrmů, část soli nahradit kořením a bylinkami.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button