Srdeční onemocnění patří mezi hlavní příčiny úmrtí. Chcete-li zabránit vzniku srdečních onemocnění, můžete:
- zdravě se stravovat
- být dostatečně aktivní
- udržovat si zdravou váhu
- přestat kouřit a držet se dál od pasivního kouření
- kontrolovat svůj cholesterol
- konzumovat alkohol pouze s mírou
- zvládat stres
Kdy hrozí onemocnění srdce?
Srdeční onemocnění se může objevit u kohokoli. Vyšší riziko výskytu však má ten, kdo:
- má vyšší hladinu cholesterolu
- má vysoký krevní tlak
- kouří
- trpí nadváhou nebo obezitou
- nemá dostatek zdravého pohybu
- nekonzumuje zdravou stravu
Co je onemocnění srdce?
Nejčastěji se jedná o ischemickou chorobu srdeční. V tomto případě dochází k zablokování nebo zúžení koronárních tepen, které přivádějí krev do srdce. Příčinou je nahromadění cholesterolu a plaku (tukový materiál) uvnitř tepen.
Důvody:
- vyšší množství škodlivého cholesterolu v krvi
- vysoký krevní tlak
- kouření
- vyšší hladina cukru v krvi
Zdravá strava pro srdce
Zdraví srdce se dá ovlivnit vhodnou stravou.
Dostatek ovoce a zeleniny
Zelenina a ovoce jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc jsou také nízkokalorické a bohaté na vlákninu. Obsahují látky, které mohou pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
Celá zrna
Celá zrna jsou dobrým zdrojem vlákniny a dalších živin, které hrají důležitou roli při regulaci krevního tlaku a zdraví srdce.
Minimalizace nezdravých tuků
Omezení množství nasycených a trans-tuků, které konzumujete, je důležitým krokem ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a snížení rizika onemocnění koronárních tepen. Vysoká hladina cholesterolu v krvi může vést k hromadění plaků v tepnách, nazývaných ateroskleróza, což může zvýšit riziko srdečního infarktu a mrtvice. Když používáte tuky, vyberte si mononenasycené – olivový nebo řepkový olej. Polynenasycené tuky, které se nacházejí v některých rybách, avokádu, ořeších a semenech, jsou také dobrou volbou pro zdravou stravu.
Nízkotučné zdroje bílkovin
Libové maso, drůbež, ryby, nízkotučné mléčné výrobky a vejce jsou jedny z nejlepších zdrojů bílkovin. Některé druhy ryb jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mohou snižovat krevní tuky zvané triglyceridy. Nejvyšší množství omega-3 mastných kyselin najdete ve studenovodních rybách, jako je losos, makrela a sleď. Dalšími zdroji jsou lněné semínko, vlašské ořechy, sójové boby a řepkový olej. Dalšími zdroji jsou luštěniny, které navíc neobsahují škodlivý cholesterol.
Minimalizace solení
Konzumace příliš velkého množství soli vede k vysokému krevnímu tlaku. To je rizikový faktor pro onemocnění srdce. Zkuste, při přípravách pokrmů, část soli nahradit kořením a bylinkami.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.