Jídlo a receptyZdraví

Tyto tipy vám pomohou se zdravějším stravováním

Klíčem ke zdravé stravě je konzumace správného množství kalorií. Jejich množství závisí na vaší aktivitě. Je potřeba vyrovnat spotřebu energie. Jíte-li více, než vaše tělo potřebuje, přiberete na váze. Energie, kterou nespotřebujete, se ukládá jako tuková vrstva. Také je potřeba do jídelníčku zařadit širokou škálu potravin. Jen tak tělu dodáte vyváženou stravu a živiny, které potřebuje.

Prim hrají škrobové sacharidy s vyšším obsahem vlákniny

Škrobové sacharidy by měly tvořit asi 1/3 pokrmů, které konzumujete. Do této kategorie patří brambory, chléb, rýže, těstoviny a obiloviny. Obsahují větší množství vlákniny a podporují delší pocit sytosti. Ke každému jídlu zařaďte alespoň jednu škrobovou potravinu.

Konzumace velkého množství ovoce a zeleniny

Denně by se na tvém talíři mělo objevit alespoň 5 porcí různých druhů ovoce či zeleniny. Mohou být čerstvé, mražené, sušené nebo konzervované.

zelenina

Vyšší konzumace ryb, včetně těch tučných

Ryby jsou dobrým zdrojem bílkovin a obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Snažte se jíst alespoň 2 porce ryb týdně. Tučné ryby obsahují více omega-3 tuků, což může pomoci předcházet srdečním onemocněním.

Mezi tučné ryby patří losos, sleď, pstruh, sardinky nebo makrela.

Omezení konzumace nasycených tuků a cukrů

Ve stravě jsou tuky potřeba. Je však nutné brát v potaz, jaké tuky konzumujete a v jakém množství.

Existují 2 hlavní typy tuků: nasycené a nenasycené. Příliš mnoho nasycených tuků může zvýšit množství cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko rozvoje srdečních onemocnění.

Nasycené tuky se nacházejí v celé řadě potravin – tučné kousky masa, uzeniny, máslo, tvrdé druhy sýra, sladkosti, sádlo. Snažte se jíst méně nasycených tuků a vybírejte místo nich potraviny, které obsahují nenasycené tuky, jako jsou rostlinné oleje a pomazánky, mastné ryby a avokádo. Používejte olivový olej.

Pravidelná konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem cukru zvyšuje riziko obezity a zubního kazu. Volné cukry se nacházejí v celé řadě potravin – slazené a šumivé nápoje, sladké pečivo, sušenky, alkoholické nápoje.

Menší množství soli

Maximální denní dávka je 6 gramů. Konzumace vyššího množství soli může zvyšovat krevní tlak a tím i riziko vzniku srdečních onemocnění nebo mrtvice.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button