Zdraví

Tyto potraviny vám pomohou se zdravou hladinou cholesterolu

Cholesterol hraje v našem těle celou řadu důležitých úkolů. Také je nedílnou součástí buněčných membrán. Tělo si jej bere z potravy, ale také si jej tvoří samo. Pokud je škodlivého cholesterolu hodně, hromadí se v tepnách a je jednou z příčin jejich ucpávání.

Tyto živiny pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu

Velkou roli hraje rozpustná vláknina. Existuje jí mnoho druhů. Patří mezi ní pektin, fruktan nebo beta glukan. Další část představují nenasycené tuky – mono i poly. Pomáhají zlepšovat hladinu cholesterolu, snižují hladinu toho škodlivého. Jedním z typů nenasycených tuků jsou omega-3 mastné kyseliny, které jsou tělu prospěšné. Svoji roli hrají také rostlinné sloučeniny. Mezi ty s pozitivním vlivem patří stanoly, steroly, katechiny a flavonoidy.

Tyto živiny negativně ovlivňují hladinu cholesterolu

Jednu skupinu představují trans-tuky, které zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu. Nacházejí se především v potravinách zpracovaných. Negativní vliv mají také nasycené tuky. Ty se nacházejí v potravinách živočišného původu – tučné maso, plnotučné mléčné produkty.

ořechy

Které potraviny zařadit do svého jídelníčku pro zdravou hladinu cholesterolu?

Těchto potravin je velké množství. Podívejte se na některé z nich.

Losos – tučné ryby, mezi něž losos patří, obsahují, kromě jiného, omega-3 mastné kyseliny. Ty pomáhají snižovat vysokou hladinu škodlivého cholesterolu.

Oves – obsahuje vyšší množství rozpustné vlákniny, zejména pak beta glukanu.

Ořechy a semena – jsou plné nenasycených tuků a omega-3. Většina z nich navíc obsahuje rostlinné steroly a stanoly.

Citrusové plody – nachází se v nich vyšší množství pektinu, který eliminuje škodlivá cholesterol během trávení. Můžete si vybrat jakýkoli druh citrusových plodů.

Olivový olej – má hluboké vazby na zdraví srdce. Obsahuje zdravé nenasycené tuky. Účinným omezovačem je také kyselina olejová, které se v oleji nachází. Navíc má vysoký obsah rostlinných sterolů.

Luštěniny – dodají tělu rozpustnou vlákninu. Mají nízký obsah cholesterolu.

Avokádo – obsahuje mononenasycené tuky. Avokádový olej je navíc zdravou alternativou pro máslo nebo sádlo.

Brokolice – má vysoký obsah rozpustné vlákniny a tělu poskytne zdravou dávku rostlinných stanolů.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button