Některé potraviny navozují pocit sytosti nebo dokonce potlačují chuť k jídlu. Jedná se o potraviny, které obsahují vlákninu nebo bílkoviny. Cítit se sytí a spokojení, ale nepřejídat se, je důležité pro celkové zdraví, včetně řízení hmotnosti, energie a soustředění. Nízkokalorické sytící potraviny mohou pomoci dosáhnout tohoto cíle. Začlenění nízkokalorických potravin, které vám udrží pocit sytosti, je prospěšné pro regulaci hmotnosti a celkové zdraví. Přejídání může vést k onemocněním, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo poruchy trávení. Tyto nízkokalorické potraviny zasytí a podporují celkové zdraví.
Jogurt řeckého typu
Netučný čistý řecký jogurt je potravina s vysokým obsahem bílkovin, která obsahuje pouze malé množství kalorií. Protein vykazuje vyšší sytící schopnost ve srovnání se sacharidy a tuky. K tomu přispívá několik mechanismů, jedním z nich je přítomnost aminokyselin – stavební kameny bílkovin, v trávicím traktu. Ty aktivují uvolňování hormonu sytosti cholecystokininu, což má za následek pocity plnosti. Kromě toho střevo reaguje na přítomnost aminokyselin uvolňováním hormonů, které potlačují chuť k jídlu.
Tvaroh
Podobně jako řecký jogurt je i tvaroh plný bílkovin, vápníku a dalších živin. Také pomáhá s pocitem sytosti.
Ryby
Potraviny živočišného původu obecně nabízejí bílkoviny a ryby nejsou výjimkou. Některé ryby, jako je tuňák nebo losos, mají navíc vysoký obsah omega-3 mastných kyselin prospěšných pro srdce. Bílkoviny pocházející z ryb mají vyšší sytící účinek než jiné zdroje bílkovin.
Vejce
Vaječný protein poskytuje různé zdravotní výhody, včetně podpory zdraví kosterního svalstva a působí jako přirozený prostředek potlačující chuť k jídlu. Konzumace vajec k snídani může pomoci jíst méně během dne a snížit hladinu hormonu hladu, ghrelinu. Vejce jsou také plná základních živin – vitamíny B12 a D, karotenoidy.
Luštěniny
Luštěniny – fazole, hrách a čočka, jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a mnoha vitamínů a minerálů. Potraviny bohaté na vlákninu mají obvykle nízký obsah kalorií a mají mnoho zdravotních výhod, včetně podpory zdraví střev, snížení cholesterolu a udržení sytosti. Vláknina zpomaluje rychlost, kterou potrava putuje ze žaludku do zbytku trávicího traktu, a tím vás udrží déle sytými.
Zelenina
Není divu, že zelenina je jednou z nízkokalorických potravin, které můžete jíst. Kromě toho je plná vlákniny, živin a antioxidantů. Strava bohatá na zeleninu a ovoce může pomoci snížit riziko chronických onemocnění a některých typů rakoviny.
Ovoce
Stejně jako zelenina je i ovoce bohaté na živiny. Navíc dokáže uspokojit chuť na sladké a přirozeně osladit další potraviny, jako jsou jogurty, smoothies a cereálie, aniž by přidávalo příliš mnoho kalorií navíc.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.