Slyšeli jste o francouzském paradoxu zahrnujícím červené víno? Tento fenomén byl mnohokrát studován, a odkazuje na lidi, kteří žijí v určitých částech Francie, kde se červené víno běžně pije k jídlům. Tito lidé mají méně případů smrti následkem koronárního onemocnění srdce, přestože žijí životním stylem, u kterého se předpokládá, že bude mít větší rizika než životní styl v jiných rozvíjejících zemích. Studie ukazují, že tento fenomén může být způsoben mnohými přínosy ochraňujících srdce, které se vážou k červenému vínu.

Využívání zdravotně přínosných výhod červeného vína není žádnou novinkou. Vědci z Harvardské univerzity objevili sklenici v hrobce Krále Škorpiona I. (datující se zpět až do roku 3 150 před naším letopočtem), která obsahovala stopy vína společně s bylinnými pozůstatky. Na základě poznatků vědci potvrzují, že starobylé egyptské bylinné víno sloužilo jako lék. Tato vína obsahovala rozpuštěné byliny, včetně meduňky, máty, šalvěje, mateřídoušky, jalovcových bobulí, medu a kadidla. Egypťané pili toto víno, aby vyléčili řadu zdravotních obtíží od zažívacích problémů po herpes.

Kromě vědomosti našich předků, kteří používali víno na léčbu neduhů a nemocí, tisíce studií bylo publikováno v posledních několika desetiletích, které dokazovaly, že střídmá konzumace červeného vína může mít pozitivní efekt na zdraví srdce, může vylepšit kognitivní funkce, snížit oxidativní stres, a dokonce normalizovat hladinu krevního cukru. Při pití v malém množství, červené víno může být pokládáno za superpotravinu, která poskytuje silné antioxidanty, které léčí tělo na buněčné úrovni.

Přínosy červeného vína

  1. Podporuje zdraví srdce
  2. Zlepšuje cholesterol
  3. Bojuje proti poškození volnými radikály
  4. Pomáhá zvládat diabetes
  5. Bojuje proti obezitě a přibývání na váze
  6. Může pomoci v prevenci proti Alzheimerově chorobě

Ingredience, které dělají červené víno zdravým

Červené víno je nacpané antioxidanty, především flavonoidy jako je quercetin nebo resveratrol. Tyto antioxidanty posporují mnoho z tělesných procesů. Nejvíce se však uctívají pro jejích schopnost zlepšit srdeční zdraví. Quercetin je jedním z nejrozšířenějších antioxidantů v lidské stravě a hraje důležitou roli v boji proti škodlivým volným radikálům, efektům stárnutí a zánětlivosti. Studie ukazují, že quercetin může pomoci zvládat množství zánětlivých onemocnění jako například:

  • Onemocnění srdce
  • Infekce
  • Chronická únava
  • Autoimunitní choroby
  • Artritida
  • Alergie
  • Obtíže s cévami
  • Kognitivní porucha
  • Oční poruchy
  • Vysoký cholesterol
  • Kožní nemoci
  • Žaludeční vředy
  • Cukrovka
  • Dna

Červené víno versus bílé víno

Existuje výzkum, který tvrdí, že konzumace vína je obecně lepší než pití piva nebo tvrdého alkoholu. Jedna studie zahrnovala přes 13 000 mužů a žen mezi 30 a 70 lety, kteří byli sledování po dobu deseti až dvanácti let. Výzkumníci našli inverzní souvislost s celkovou úmrtností u lidí konzumujících víno, ale ne u těch, kteří konzumovali pivo nebo tvrdý alkohol. Nízký až mírný příjem vína snížil riziko úmrtí ze všech příčin, zatímco podobný příjem tvrdého alkoholu znamenal zvýšené riziko a pití piva nemělo žádný vliv na úmrtnost.

Přestože studie jako tato ukazují, že pití vína může být prospěšné, záleží na tom, zda zvolíte červené nebo bílé? Antioxidanty jsou mnohem koncentrovanější v červeném vínu. Antioxidační složky se nacházejí primárně ve slupkách kuliček červeného vína, které se odstraňují po rozmačkání při výrobě vína. Bílé víno také obsahuje antioxidanty v dužině kuliček hroznů, přesto však je množství menší jak v červeném víně.

Ethanol, který tvoří osm až patnáct procent obsahu červeného vína, má širokou škálu biologických funkcí – pozměňuje složení cholesterolu, narušuje rovnováhu tekutin, narušuje aktivitu metabolických enzymů a má mnoho pro-oxidačních efektů. Nicméně červené víno obsahuje polyfenoly ve velkém množství a ty potlačují pro-oxidační efekty ethanolu, a dokonce snižují oxidativní stres. Nápoje, které mají nízkou koncentraci fenolických složek, jako bílé víno, nejsou schopné bojovat proti pro-oxidativním složkám ethanolu.

Klíčové poznatky

  • Červené víno je nabité antioxidanty, zejména flavonoidy jako quercetin a resveratrol. Tyto antioxidanty podporují mnoho procesů těla, ale jsou zvláště ctěné pro zlepšení zdraví srdce. Tyto sloučeniny zvyšují výhody červeného vína.
  • Mezi další zdravotní přínosy červeného vína patří jeho schopnost zlepšit hladinu cholesterolu, bojovat proti poškození volnými radikály, pomáhá zvládat diabetes, bojovat proti obezitě a brání úbytku kognitivních funkcí.
  • Existuje výzkum, který naznačuje, že spotřeba vína obecně je přínosnější než konzumace piva nebo tvrdého alkoholu. Červené víno navíc obsahuje vyšší množství antioxidantů než bílé víno. Proto jsou přínosy červeného vína větší než vína bílého
  • . Čím je víno tmavší, tím je obsah antioxidantů vyšší a výzkumy ukazují na pinot noir jako na červené víno s nejvyšší úrovní antioxidantů. Pinot noir je tedy skvělá volba k pití, pokud si chcete vychutnat zdravotní přínosy červeného vína.
  • Je důležité si uvědomit, že více vína neznamená větší přínos pro zdraví. Navzdory zdravým vlastnostem v červeném víně je samotný alkohol ve skutečnosti neurotoxin, což znamená, že může otrávit váš mozek a zdanit vaše játra, mezi jinými tělesnými systémy. Proto je nejlepší konzumovat červené víno střídmě v menším množství. Nepřekračujte doporučované množství pěti sklenic týdně a maximálně dvě denně.

Zdroj