Kyslík je pro náš život nezbytně nutný. Jeho nízký obsah v těle nás vystavuje zdravotním rizikům a u osob s chronickými chorobami může způsobovat závažné zdravotní komplikace. Víte, že i některé potraviny mohou zvyšovat hladinu kyslíku v krvi?
Jak některé potraviny mohou pomoci zvýšit hladinu kyslíku v krvi?
Tyto potraviny sice nejsou bohaté na kyslík, ale obsahují vitamíny, minerály a látky zásaditého pH. To vše je nezbytné pro udržení optimálního průtoku krve a hladiny kyslíku v našem těle. Co by takové potraviny měly obsahovat? Především vitamíny skupiny A, některé komplexu B (B2, B3, B5, B9 a B12), železo nebo měď. Volíme potraviny zásaditého charakteru, které pomáhají snižovat riziko vzniku mrtvice a vysokého krevního tlaku. Také podporují činnost srdce a mozku a pomáhají aktivovat v těle vitamín D.
Avokádo
Obsahuje velké množství vitamínů, především A, některé z řady B (B3, B6, B12), cholin, folát, polynenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Tyto látky nejen, že pomáhají zvyšovat hladinu kyslíku v krvi, ale navíc bojují proti vysoké hladině škodlivého cholesterolu, podporují zdraví srdce a zlepšují hladinu cukru v krvi.
Granátové jablko
Obsahuje železo, zinek, měď, vitamíny (B3 a B6) a cholin. Tyto látky pomáhají zlepšovat průtok krve, rozšiřují cévy a díky tomu snižují riziko poškození tkáně v důsledku menšího obsahu kyslíku v těle.
Melouny
Jsou dobrým zdrojem vitamínů (A, B3 B5, B6, C), cholinu, železa, folátu a některých antioxidantů. Obsahují malé množství cukru. Kromě zlepšení průtoku krve a antioxidačních vlastností posilují imunitu a bojují proti zánětům.
Mango
Toto lahodné ovoce je bohaté na vitamíny (A, B3, B5, B6, C), železo, měď a vlákninu. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a posiluje imunitu. Pozor bychom si měli dát na vysoký obsah cukru.
Ananas
Je dobrým zdrojem vitamínů (A, B3, B5, B6, C), mědi, železa, zinku, draslíku, cholinu a beta-karotenu. Jeho aktivní složka – bromelain pomáhá v boji proti zánětům a funguje jako prevence proti tvorbě krevních sraženin.
Bobulové ovoce
Do této kategorie se řadí především borůvky, jahody nebo maliny. Tyto malé plody obsahují velké množství vitamínů (A, B3, B5, B6, C) železa, draslíku, zinku, cholinu, folátů a samozřejmě antioxidanty. Pomáhá v boji proti zánětům a škodlivému cholesterolu.
Červená řepa
Kromě jiného obsahuje oxid dusný, který podporuje rozšiřování cév.
Špenát
Král mezi listovou zeleninou. Obsahuje velké množství železa, vitamíny (A, B3, B5, B6, C) a celou řadu antioxidantů. Pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu a zánětům, snižuje hladinu cukru a škodlivých tuků v krvi.
Česnek
O česneku je všeobecně známo, že podporují zdraví srdce i celé cévní soustavy. Snižuje hladinu škodlivých tuků v krvi a má antimikrobiální a protivirové vlastnosti.
Brokolice
Obsahuje velké množství antioxidantů a dalších látek, které pomáhají tlumit záněty v těle.
Ořechy a semínka
Jsou dokonalým zdrojem železa, mědi, zinku, vápníku, vitamínů (B3, B5, B6), bílkovin, vlákniny a polynenasycených mastných kyselin. Mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Jak se projevuje nedostatek kyslíku v těle?
Objevují se charakteristické příznaky mezi něž patří dušnost, bolest na hrudi, brnění končetin, rychlá srdeční frekvence, pocení, změna zbarvení kůže nebo sípání či kýchání.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.